Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Kasko Poliçesi

Günlük hayatta beklenmedik bir çok sorunla karşılaşmamız mümkün. Olayların ne zaman gelişeceğine müdahale edemeyiz lakin sonuçlarını hafifletmek için önlem alabiliriz. Trafikte karşılaşabileceğimiz olası sorunları ve hasarları da Kasko Poliçesi ile güvence altına almamız mümkün.

Kasko Poliçesi kişinin kendi aracı için belirlediği teminatlar çerçevesinden yararlanabileceği bir mal sigortası türüdür tamamen kişinin isteğine bağlıdır ve zorunluluğu yoktur.

 Kasko Poliçesinin Amacı Nedir?

Kişinin sigorta yaptığı aracına ait herhangi bir hasarı tazmin etmektir. Kasko poliçesi karşı hasarı karşılamaz.

Kasko Poliçesinin Kapsamı

Sigorta şirketleri arasında sundukları teminatlar değişiklik gösterse de  hepsinde ortak olan ana teminatlar mevcuttur. Ana teminatlar çarpma, çarpılma, yanma ve çalınma teminatlarıdır. Kasko poliçesi tamamen isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için ek teminat talep etmek mümkün.

Kasko Poliçesi Ek Teminatları Nelerdir?

İhtiyari mali mesuliyet teminatı: Olası bir kaza esnasında karşı araç veya bireylere zarar vermeniz durumunda verilen hasarı karşılamakla yükümlüsünüzdür. Kasko poliçenize ek teminat olarak ihtiyari mali mesuliyet teminatını eklerseniz zararı sizin yerinize sigorta şirketiniz karşılayacaktır.

Terör teminatı: Kötü niyetli halk hareketleri, grev ve terör gibi halk tarafından verilebilecek zarar türüdür. Kasko poliçenizi teminat olarak eklediğinizde zararı şirketiniz karşılayacaktır.

Sel ve su baskını teminatı: Sel ve su baskını sonucunda aracınızın uğrayacağı hasarı bu teminatla güvence altına alabilirsiniz.

Deprem ve yanardağ teminatı: Deprem veya yanardağ püskürmesi gibi doğal afetler sebebiyle oluşabilecek hasarlar bu teminat ile güvence altına alınabilir.

Yardım ve hizmet teminatı: Araçta herhangi bir mekanik, elektronik, yangın, hırsızlık veya kaza sonucunda aracın hareketsiz kalması halinde araç ve yolcuların gerekli yardım hizmetlerini alabilmeleri bu teminat ile sağlanmasıdır.

Kullanım kaybı teminatı: Aracınızın kullanılmayacak olduğu durumlarda, aracınızı kullanmadığınız süre zarfında taksi ve kiralık araç gibi ulaşım masraflarınızı sigorta şirketi karşılayacaktır.

Eskime payı teminatı: Aracınızın hasar sebebi ile tamiri sırasında değiştirilen eskimiş parçalarının yerine yenilerinin takılmasını ve bunun için ek prim ödememenizi sağlar. Hasarınızı tam alabilmek açısından önemli bir teminat türüdür.

Hukuksal yardım teminatı: Bir kazayla karşılaşmanız durumunda yaşanabilecek hukuki uyuşmazlıklardan doğan hukuki giderleriniz sigorta şirketiniz tarafından karşılanacaktır.

Enflasyon teminatı: Meydana gelebilecek araç değer artışlarına karşı enflasyondan korunmanızı sağlar.

Ferdi kaza teminatı: Kasko priminizde fazla bir fiyat artışına neden olmayan ancak oldukça yararlı bir ek teminattır. Bu teminatla sakatlık ve vefata karşı kendimize ve sevdiklerimizi güvence altına alabiliriz. Bir kaza sonucunda araçta bulunan şoför ve yolcuların vefat etmeleri halinde kanuni varislerine, sakat kalmaları halinde ise kendilerine tazminat ödenir. Bir deprem olması sonucunda araçta bulunan yolcuların vefat etmeleri durumunda kanuni varlıklarını, sakat kalmaları durumunda kendilerine tazminat ödenir.

 Kasko Poliçesinin Türleri

Teminat kapsamına göre kasko poliçesi ikiye ayrılmaktadır;

1-) Tam(full) kasko poliçesi: tam kasko aracın başka bir araçla çarpışması, aracın çalınması veya yanması gibi durumların tamamını kapsayan kasko poliçesi tam full kasko olarak adlandırılmaktadır. Bu sigorta türünde araç sigorta bedeli ve diğer muafiyetler ise sigortalının isteğine bağlı olarak düzenlenir.

2-) Kısmi kasko poliçesi:  Kısmi kasko poliçesinde tam kasko poliçesinde belirtilen tüm sorunlar kapsanmaz. Yani aracın çarpılma, çarpma ve yanma gibi durumların tümünün değil bir kısmını kapsayan kasko türüdür. Bu kasko poliçesi türünde teminatın azalması ile poliçe bedelinde de azalış görülecektir. Bu durumda ise araç risklere daha açık bir hale gelecektir. Bu sebeple kasko yaptırmak isteyen vatandaşlar çoğunlukla maliyet farkını göz ardı ederek tam kasko yaptırmaktadırlar. Yani kısmi kasko eski ivmesini kaybetmiş yerini tam kaskoya bırakmıştır.

Muafiyetli Kasko Poliçesi: Muafiyetli kasko poliçesi ise gelir düzeyi düşük veya daha cüzi fiyata bir kasko talep eden tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veren bir kasko türüdür. Tam ve kısmı kasko poliçelerine oranla sınırlı teminatlar içerir.

 Kasko Poliçesinin Başlangıç ve Bitiş Süreleri Nasıldır?

Kasko sigortası sigorta talebinde bulunan kişinin ödeme yaptığı tarihte başlar. Eğer poliçe tutarı taksitle ödenme yoluna gidilmiş ise bu durumda sigorta peşinatın ödendiği gün başlar. Kasko sigortasının tamamen kişinin isteği doğrultusunda yapıldığı için başlangıç ve bitiş tarihi aksi kararlaştırılmadıkça Türkiye sınırları içinde, Türkiye saati ile 12 de başlar ve ertesi yıl aynı saatte sona erer. Kasko poliçesi ödemesi yapıldıktan sonra geçerlilik süresi 1 yıldır kişinin isteğine göre Türkiye sınırı dışında da geçerlilik gösterebilir.

Kasko Bildirim Süresi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kasko poliçesinde, sigorta yaptırılan araca zarar verici olayın yaşandığı günden itibaren 5 iş günü içinde maddi hasarın gerçekleştiğini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Maddi hasarın gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi hasar ile ilgili belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmekle zorunludur. Öncelikle tazminat miktarı taraflarca uzlaşma yolu ile saptanması beklenmektedir. Eğer taraflar arası uzlaşma sağlanamaz ise bu durumda maddi hasar yani riziko miktarı mahkeme tarafından atanan bilir kişi tarafından saptanır.

Kasko Poliçesi Sorgulama

Kasko poliçenizi online olarak belgeleyebilirsiniz. E devletten sigorta şirketinizin resmi sayfasından sorgulayabilirsiniz. Firmanızın sitesinden sorgulama yaparken plakanız ve TC kimlik numaranız yeterli olacaktır. Sorgulama sonucunda araç bilgisi, teminat bilgisi ve indirim bilgilerinizin detaylarını varsa önceki kasko poliçenize ait bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası aracınızla 3. Kişilere verdiğiniz hasarı karşılar. Devlet tarafından yaptırımları olan zorunlu bir sigortadır. Teminatları sınırlıdır. Trafik sigortasının teminatları şunlardır;

  • Olası bir kaza durumunda karşıdaki aracın hasarını karşılar
  • Karşı araçta bir veya birden çok kişinin yaralanması veya ölümü sonucu ortaya çıkacak tedavi ve diğer müdahaleleri karşılar
  • Kazaya başka bir araç karışmasa da etrafa, sokak hayvanlarına zarar verilmesi durumunda hasarı karşılar

Bu durumda güncel bir bilgi olarak şunu da belirtmemizde fayda var ki devlet aracılığı ile yapılmakta olan trafik sigortaları özel şirketlerin yapmakta oldukları sigortalarla aynı korumayı sağlamaktadır. Devlet tarafından sağlanan trafik sigortasına yarı fiyatına sahip olma imkanınız vardır.

Kasko Ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kasko ve trafik sigortası aynı görülse de aralarında bir çok fark mevcuttur. En önde gelen farklarından biri ise trafik sigortası devlet tarafından zorunlu ve yaptırımları olan bir sigortadır. Kasko ise tamamen isteğe bağlı özel şirketler tarafından yapılan bir sigortadır. Trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılarken kasko sizin hasarınızı karşılar. Trafik sigortanız yoksa veya yenilememişseniz yetkililer tarafından tespit edildiği an itibari ile trafikten men edilirsiniz kaskoda ise böyle bir yaptırımla karşılaşmazsınız. Trafik sigortası teminatları sabittir ve teminatların üst limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Kaskoda ise teminatlar değişken üst limit ise kişilerin inisiyatifine bağlıdır. Kasko poliçeleri esnek ve kişinin ihtiyaçlarına cevap verici nitelikteyken trafik sigortası aksine sabittir. Kasko poliçenizi istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz ancak aynı durum trafik sigortası için geçerli değildir. Trafik sigortasını iptal etmeniz için aracınızı satmanız gerekmektedir.

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.