Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Kimlik Yenileme

2 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni kimlik kartı başvuruları başlamış durumda ve ilk haftada bu kart için yapılan başvuru sayısının da neredeyse yüz bine ulaştığı biliniyor. Elbette her yeni gelişmeyle birlikte bu gelişmeleri takip etmek ve bu gelişmelerden faydalanmak içinde çeşitli konularda bilgilerin edinilmesi gerekiyor. Biz de bu sebeple kimlik yenileme konusu ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Yeni kimlik kartları ile ilgili bilinen bir diğer şey ise bu kartların çipli olacak olması. Yani kimlik yenileme işleminin ardından alınacak olan kimliklerin hepsinde çip takılı olacak. Çipli kimlik kartı sistemi ilk olarak ülkemizin belirli bölgelerinde pilot olarak uygulanmaya koymuş olunsa da 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren artık tüm Türkiye vatandaşları tarafından alınabilir bir hale geldi. Bu kimlik kartının çipli olasının sebebi ise güvenliği bir adım daha öne taşımak için yapılan bir şey. Sizin sahip olduğunuz kişisel bilgileri içinde barındıran bu çip ile yepyeni bir kimlik kartına sahip olabilmeniz artık mümkün. Bununla birlikte pembe ve mavi gibi renklerle cinsiyet ayrımcılığına gidilmeden her iki cinsiyet içinde turkuaz renginde Türk rengi olarak Dünya çapında kabul edilmiş bir renk bu kimlik kartı için seçildi. Bu kartların güvenli olmasının sebebi birçok farklı güvenlik sistemi ile donatılmış olmasından kaynaklanıyor. Mikro bir yana nano yazılar, kişiden kişiye göre değişiklik gösteren mürekkepler, özel DNA ve elektronik bakımdan da yüksek bir güvenirliğe sahip olacak. Bu önlemler sayesinde artık kimlik kartlarının kopyalanması da neredeyse imkansız bir hale geliyor.

Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çipli kimlik alabilmek için yapmanız gereken şey İstanbul Nüfus Müdürlüklerine başvuruda bulunmaktır. Herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Kimlik yenileme işleminin ardından alacağız kimliğin adı nüfus cüzdanı olmayacaktır. Bu kart T. C. Kimlik kartıdır. Aynı zamanda yeni kimlik adıyla da bilinmektedir. İsterseniz bu başvuruları ALO 199 numarasını arayarak Çağrı hattına bağlanarak randevu isteminde bulunabilir isterseniz ise internet üzerinden randevu alabilirsiniz.

Kimlik Kartı Randevu Sistemine Gitmek İçin TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki bağlantıya tıkladıktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklamanız gerekiyor. Eğer kendi adınıza randevu alıyorsanız T. C. kimlik numarası ve ad ile soyad bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Bir başkası adına kimlik kartı randevusu almak istiyorsanız, babanızın, annenizin, kardeşinizin, eşinizin, oğlunuzun, kızınızın ya da vasisi olduğunuz bir bireyin adına kimlik kartı alabilirsiniz. Bunun için ise adına randevu alacağınız kişinin T. C. Kimlik numarası ve ad ile soyad bilgilerini de girmeniz gerekecektir. Birden fazla kişi adına randevu almak istediğiniz taktirde ise Kişi Ekleme seçeneğini kullanabilir ve aynı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ardından tarih ve mekan seçimi yapmanız gerekiyor. Yani ilçe nüfus müdürlüğü ya da il nüfus müdürlüklerinden herhangi birinden randevu alabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yer almamaktadır. Ardından teslimat bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Başvurunun ardından bu kimlik kartı Ankara’da özel olarak üretilecek ve ardından belirli bir dönemin ardından girmiş olduğunuz adrese teslim edilecektir. Sadece birinci dereceden yakın olan kişilerin kimliklerini teslim almanız mümkündür. Ayrıca son adımda “Randevu Özeti”ne bakabilirsiniz. Randevu almadan başvuru yaptığınız taktirde yoğunluk sebebiyle herhangi bir işlem yapamadan geri dönme ihtimaliniz olduğu için mutlak randevu alınız.

Yeni Kimlik İçin Gereken Belgeler

Çalıntı ya da kayıp gibi durumlar eski nüfus cüzdanınız istenecektir. Kimlik yenileme ve kimlik değiştirme gibi durumlarda nüfus cüzdanı istenmez. Cüzdan seri numarası ile ilgili bir sorun çıktığı vakit, pasaport, memur cüzdanı, ehliyet, uluslararası aile cüzdanı, nüfus cüzdanı, avukat kimlik kartı, yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, basın kartı ya da yabancı ülke kimlik kartı ya da pasaportu istenebilir. Bununla birlikte son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğrafınızın da olması gerekmektedir.

Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadardır?

Kimlik yenileme ya da değiştirme işlemlerinde ödenmesi gereken tutar 16 TL’dir. Bununla birlikte bu ücret değerli kağıt bedeli olarak alınır. Eğer kimliğinizi kaybettiyseniz bu durumda 32 TL ödemeniz gerekmektedir. Sadece yeni doğan bebekler için kimlik çıkarma işlemi ücretsiz olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.