Sorgulamalar artık tek çatı altında!

KPSS Puan Hesaplama

Kamu Personel Seçme Sınavı yani KPSS kamuda çalışma hayali kuran insanların girmekte olduğu bir sınavdır. Ülkemiz de her yıl milyonlarca insan kamuda memur olarak çalışabilmek için KPSS sınavlarına giriyor. Adaylar her yıl yalnızca 1 KPSS sınavına girebilirler. Yani aynı yıl içerisinde sadece 1 tek KPSS sınavına girebilirsiniz. Bu da demek oluyor ki hem aynı sınav yılı içerisinde hem lise KPSS hem de Lisans KPSS sınavlarına giremezsiniz. Ayrıca KPSS sınavlarına yalnızca mezunlar değil yıl içerisinde mezun olabilecek durumda olan kişilerde girebilmektedir. KPSS sınavları ülkemizde 3 şekilde yapılıyor.

Ortaöğretim KPSS Sınavı Nedir?

KPSS ortaöğretim sınavı her 2 yılda bir yapılan lise ve dengi okul mezunların girebildiği kamu personeli seçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Her 2 yılda bir yapılır. KPSS sınavları sonu çift olan yıllarda yapılmaktadır 2012, 2014, 2016 gibi. KPSS sınavına giren bir lise mezunu puanına göre tercihte bulunur. Genellikle yıl içerisinde birkaç kez tercih klavuzu yayınlanır ve adaylar kendilerine uygun kadrolar arasından tercihte bulunur.

Ortaöğretim KPSS sınavı genel yetenek ve genel kültür bölümünden oluşmaktadır. Toplamda 120 adet soru bulunmaktadır. Soru dağılımı ise 60 genel yetenek 60 genel kültür sorusu biçimindedir. KPSS sınavlarında adaylar; türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve anayasa (güncel bilgiler) dan oluşan 120 soruluk bir sınav ile karşı karşıyadırlar. KPSS Puan Hesabında lise puanı P94 olarak geçmektedir. Ortaöğretim KPSS Puan Hesabı ise şu şekilde yapılır;

0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla puanınızı hesaplamanız mümkündür.

Bu hesaba göre:

48 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
73 NET 85 PUAN

şeklinde bir sonuç elde etmeniz mümkündür. Yani KPSS puan hesaplama da önemli olan toplam net sayınızdır.

Önlisans KPSS Sınavı Nedir?

Önlisans KPSS sınavı yüksek öğretim mezunu olan kişilerin girmekte olduğu sınavdır. Bu sınav da tıpkı lise KPSS sınavına benzemektedir. Her 2 yılda bir yapılır ve yine aynı şekilde sonu çift sayı ile biten yıllarda yapılmaktadır. Soru sayısı aynı şekilde 60 genel yetenek 60 genel kültür olmak üzere toplam 120 tanedir. Sorular da aynı şekilde türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve anayasa (güncel bilgiler) den oluşmaktadır. Ancak lise mezunlarına göre önlisans mezunları atamalar da daha yüksek şansa sahip olmaktadır. Çünkü önlisans mezunları için ayrılan kontenjan çok daha fazladır. KPSS Puan Hesabında ön lisans puanı P93 olarak geçmektedir. Önlisans KPSS Puan Hesabı şu şekildedir:

0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan

Buradaki -+5 Türkiye ortalaması ve standart sapma değerlerinde oynama olması ihtimaline karşı göz önüne alınır.

Ön lisans kpss puan hesabına göre:

35 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
70 NET 85 PUAN
82 NET 90 PUAN

Lisans KPSS Sınavı

Herhangi bir üniversitenin 4 yıllık bölümünü okumuş olan herkes bu sınava girebilmektedir. Yani açık öğretim fakültesi mezunları da bu sınavlara girebiliyor. KPSS lisans sınavları her yıl genel olarak Mayıs ayı yakınlarında düzenli olarak yapılmaktadır. KPSS lisans sınavları A ve B grubu olmak üzere iki şekildedir. KPSS B grubu lise ve ön lisans KPSS sınavları gibidir yalnızca 2 yılda bir yapılmaktadır. KPSS B grubu sınavlarına tüm lisans mezunları girebilmektedir. KPSS A ise her yıl düzenli olarak yapılır yalnızca sınava her lisans mezunu giremiyor. KPSS A sınavlarına yalnızca İİBF, SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebiliyor. A grubu sınavlarına Müfettiş, denetçi, uzman olmak isteyen kişiler girmektedir. Bu kadrolar dışında yer alan teknikerlik, teknisyenlik, mimar, veteriner, memur, psikolog, mühendislik gibi kadrolarda çalışmak isteyen lisans mezunları KPSS B sınavına girmelilerdir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.