Sorgulamalar artık tek çatı altında!

KYK İzin Alma İşlemleri Nereden ve Nasıl Yapılır? E Devlet KYK İzin

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak Türkiye’nin her noktasında hizmet veren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü çatısı altındaki öğrenci yurtları, öğrenim hayatını sürdüren öğrencilerin konakladığı ve eğitim hayatı boyunca konaklamaya ek olarak çeşitli sosyal imkanlardan faydalandığı yerleşkelerdir. Bu yurtların türüne ve öğrencinin özel durumlarına bağlı olarak ücretsiz veya cüzi ücretler ödeyerek konaklamak mümkündür. Yurda talebin çok olduğu bölgelerde ise her öğrenci yurda alınmaz, çeşitli kriterler göz önüne alınarak öğrencilerin yurda yerleşimi sağlanır ve açıkta kalan öğrenciler alternatif konaklama arayışı içerisine girebilir.

Talebin çok olması ve yurt içerisinde kalan diğer öğrencilerin haklarının korunması adına yönetmelik ile belirlenen bazı kurallar vardır. KYK yurt izin kuralları kapsamında yurda belirli saatlerden sonra girmek ve üç kere arka arkaya gerekçesiz bir şekilde yurda gitmemek ya da belirlenen saatlerin dışında giriş yapmak gibi durumlarda yaptırım uygulanacağı için öğrenciler izin almadan böyle bir davranışta bulunmamalıdır. KYK yurtlarından izin almak ise oldukça kolaydır. Yurt yönetimine bizzat bildirerek izin almak mümkün olduğu gibi Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün internet üzerinden sağlamış olduğu online hizmetler aracılığıyla da izin almak mümkündür. Online olarak oluşturulan izin talepleri KYK’nın yetkili personellerine iletilir ve ilgili personeller talebi inceledikten sonra onay ya da ret kararı alarak talebi bir sonuca bağlarlar. Ayrıca her öğrencinin bir izin sınırı olduğu için talep oluştururken bu sınır göz önüne alınmalı ve yurttaki kaydın devam etmesi için sınırın aşılmamasına dikkat edilmelidir.

KYK İzin Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

KYK’ya bağlı yurtlarda kalan öğrenciler, yurt yönetimi ile iletişime geçerek izin alabileceği gibi internet üzerinden online izin talebi oluşturarak da belirledikleri tarihler için yönetimden izin isteyebilirler. KYK izin alma sitesi e-devlet ile entegre bir şekilde çalıştığı için kullanıcıların bu sistem üzerinden giriş yapmaları gerekmektedir.

  • KYK online izin işlemlerine başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün “Genciz Biz” sitesinin ana sayfasını açın.

  • Genciz Biz sitesinin ana sayfasında sağ üst köşede kırmızı renkli bir buton içerisinde e-devlet ile giriş butonu yer alır. Bu butona tıklayarak giriş sayfasına geçebilirsiniz.

  • KYKNet Genciz Biz Portalı üzerinden yapacağınız işlemler için giriş yaparken ilgili alanlara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı yazın. Daha sonra formun alt tarafında yer alan “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer e-devlet KYK izin işlemleri için kullanabileceğiniz bir e-devlet şifresine hala sahip değilseniz mesai günleri ve saatleri içerisinde bulunduğunuz konuma en yakın PTT merkezine gidip kimlik kartınızı yetkiliye göstererek şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Daha önce oluşturduğunuz şifrenizi hatırlayamıyorsanız “şifremi unuttum” butonuna tıklayın. E-devlet sistemi güvenlik amacıyla tarafınızdan bazı kişisel kimlik bilgilerinizi talep eder. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girdikten sonra geriye iki aşama kalır. Bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numarası ve sistemde tanımlı olan cep telefonu numaranıza iletilen kısa mesajdaki güvenlik şifresini de ilgili alanlara doğru olarak girdiğiniz durumda yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını öğrenemiyorsanız ya da daha önce sisteme cep telefonu numaranızı tanımlamadıysanız bu şekilde şifre yenileme işlemi yapamazsınız ve KYK’dan online izin almak için kullanacağınız e-devlet şifresini yeniden PTT merkezinden temin etmeniz gerekir.
  • E-devlet şifresi dışındaki bir yöntemle sisteme giriş yapmak isteyenler için de bazı alternatifler mevcuttur. Giriş sayfasındaki üst bölümde dört farklı opsiyon yer alır. Bu opsiyonlar arasından internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, mobil imza ya da elektronik imza alternatiflerinden size uygun olanı seçebilir ve ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapıp KYK’dan izin oluşturma işlemlerinize başlayabilirsiniz.

  • Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptığınız zaman yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan sayfa ile karşılaşırsınız. İzin işlemlerine başlamak için sayfanın altındaki “uygulamalar” bölümünden ya da soldaki menüden “izinler” yazısına tıklayın.

  • İzinler bölümüne geçtiğiniz zaman otomatik olarak geçmişte oluşturmuş olduğunuz izin talepleri karşınıza gelecektir. Bu listeden daha önce hangi tarihlerde izin talep ettiğinizi ve bu izin taleplerinizin nasıl sonuçlandığını görüntüleyebilirsiniz.
  • Ayrıca yeni izin talebi oluşturmak istiyorsanız geçmiş izin talep listesinin sol üst bölümünde yer alan “yeni izin talebi” yazısına tıklayabilir ya da sol menüde “izinler” başlığı altında açılan alt menüden “izin talep et” yazısına tıklayabilirsiniz.

  • İzin talep etme sayfasına giriş yaptığınızda ise bir izin talebi formu oluşturmanız gerekir. Bu formda ilgili boşluklara izin başlangıç tarihi ve bitiş tarihini girin. Hemen altındaki alana izni geçireceğiniz adresi belirtin. Son olarak izin sırasında KYK yetkililerinin size ulaşacağı telefon numarasını yazın ve “izin talebimi gönder” butonuna tıklayın.
  • İzin talebiniz kayda alındığında yeniden daha önce oluşturmuş olduğunuz taleplerin listelendiği sayfaya aktarılacaksınız. Bu sayfa üzerinden yeni izin talebinize ait güncel durumu takip edebilirsiniz.

KYK izin taleplerinizle alakalı işlemler için TIKLAYINIZ

KYK İzin Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

İzin sürenizi uzatmak isterseniz yine yurt idaresiyle görüşmeniz ya da KYK’nın sunmuş olduğu online hizmet aracılığıyla yeni izin talebi oluşturmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse 12 Haziran 2019 tarihinde biten izin süresini 19 Haziran 2019’a uzatmak isteyen bir öğrenci yukarıda anlatılan yöntemle Genciz Biz sitesine girerek yeni bir izin talebi oluşturup bitiş tarihini 19 Haziran olarak belirleyebilir.

KYK İzin İptali Nasıl Yapılır?

Almış olduğunuz izni herhangi bir sebeple iptal etmek istiyorsanız izin tarihlerinde yurt içerisinde olmanız yeterli olacaktır. Yetkili personeller oluşturmuş olduğunuz izin talebini iptal edecek ve bu sayede izin talebinde belirtilen süre, toplam harcadığınız izin gün sayısına dahil edilmeyecektir.

KYK İzin Süresi Biterse Ne Olur?

Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen toplam izin süresi 75 gündür. Bu günlere resmi tatiller ve hafta sonları dahil değildir. Yine de toplam izin süresinin aşılması halinde öğrenciler normal şartlar altında yeni izin talep edemezler. Fakat acil ve olağanüstü durumlar söz konusu olduğunda KYK görevlileri ile iletişime geçilmesi halinde bazı ayrıcalıklar tanınabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.