Sorgulamalar artık tek çatı altında!

LYS Sonuçları Sorgulama

Lisans Yerleştirme Sınavı yani daha çok bilinen ismi ile LYS, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. YGS’ den sonra yapılan LYS ile öğrenciler istedikleri üniversitelere yerleşebilmektedir. LYS, YGS’ ye göre daha alanlara yönelik bir sınavdır. YGS’ de ortak müfredattan soru sorulurken LYS’ de adayların ders gördükleri alanlara göre soru sorulmaktadır. Sınavlar farklı günlerde yapılan farklı oturumlarla olduğu için öğrenciler istedikleri sınavlara girme hakkına sahiptir. YGS’ ye göre daha çok bilgi gerektiren bir sınav olan LYS sınavında öğrenciler genellikle süre sıkıntısı yaşamamaktadır.

LYS sonuçları sorgulama işlemi sınava girmiş öğrenciler ve velileri için büyük önem arz etmektedir. Çünkü öğrenciler lise hayatları boyunca verdikleri emeklerinin karşılığını almak için veliler de çocuklarının geleceği açısından büyük ve heyecanlı bir bekleyiş içerisindedir. Aynı şekilde okullar içinde bünyesinde eğitim ve öğretim gören öğrencilerin iyi yerler kazanması ve okullarının prestijinin artması açısından LYS sonuçlarını önemli bir durumdur. LYS hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse öncelikle LYS 5 ayrı oturumdan oluşmaktadır. Bunlar;

  • LYS 1 için Matematik, Geometri
  • LYS 2 için Fizik, Kimya, Biyoloji
  • LYS 3 için Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya(I).
  • LYS 4  için Tarih, Coğrafya(II), Felsefe
  • LYS 5 için Yabancı Dil

Bu oturumlardan kendi alanınız ile ilgili olanlarını seçip sınavlarına girebilirsiniz. Hepsine girme zorunluluğu yoktur. Ayrıca kendi alanınız dışındaki oturumlar için Başvurunuz yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız her oturum için ayrı ücret ödemeniz gerekmektedir. LYS üniversite ve sonrasında iş hayatınız için önemli bir adımdır. Yazımızın devamında sizlerle LYS sınav sonuçları sorgulama işlemi hakkında yapmanız gerekenleri paylaşacağız.

LYS Sonuçları Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ?

LYS sonuçları sorgulama işlemi için için öncelikle aşağıdaki bağlantı adresine tıklamanız gerekmektedir. Karşınıza gelen sayfada LYS sonuçları yazan seçeneğe tıklayınız. Daha sonra LYS sonuçları sorgulama için TC kimlik numaranızı ve aday şifrenizi girmeniz gerekir.


Son olarak bilgilerimizi kontrol ettikten sonra ise “gönder” butonuna tıklıyoruz. Bu adımları uyguladığınız taktirde LYS sonuçları sorgulama işlemini tamamlamış olursunuz. LYS sonuçlarınızı öğrendikten sonra LYS sonuçları nasıl değerlendirilir, sorusunu sorabilirsiniz. LYS sonuçlarında önemli olan sıralamanızdır. LYS puanınızdan çok sıralamanıza bakılarak yerleştirme yapılacağını bilmelisiniz.

LYS Sonuçları Sorgulama Sayfasına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!

LYS Sonuçları Hesaplama

LYS’ den sonra en sık sorulan sorulardan biri de LYS sonuçları nasıl hesaplanacak, sorusudur. LYS sonuçları hesaplanırken oldukça dikkatli davranılmaktadır. 2 kez kontrol edilmektedir. LYS sınav sonuçlarınızı tahmini olarak öğrenmek isterseniz sonuçlar açıklanana kadar hesaplama yapabilirsiniz.

LYS’ ye girdikten sonra LYS sonuçlarınızı tahmini olarak internet üzerinden hesaplayabilirsiniz. İnternet üzerindeki bazı programlar aracılığı ile LYS sonuç hesaplamak mümkündür. LYS sonuçları açıklanana kadar tahmini bir puan ya da sıralamayı öğrenmek için LYS sonuç hesaplama aracını kullanabilirsiniz. LYS sonuçları hesaplamak için kullanılan program, sınavda cevaplandırdığınız sorulara göre düzenlenmiştir. Sınavda kaç doğru kaç yanlış cevap verdiğinizi ve boş bıraktığınız soruları hesaplama aracındaki ilgili kısımlara girerek LYS sınavındaki netlerinizi ve puanınızı hesaplayabilirsiniz. Aynı zamanda önceki yıla göre LYS sıralamanızı da görebilirsiniz. LYS sınav sonucu hesaplama aracı önceki yılın sınav sonuçlarına göre hesaplama yaptığı için hata payı vardır. Kesin olarak doğru bir sonuç vermeyeceğini bilerek hesaplamalarınızı yapmalısınız. LYS sonuç hesaplama aracı LYS sınav sonuçları açıklanana kadar size tahmini bir sonuç verecektir.

LYS Başvuru

LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı, ÖSYM tarafından yapılan iki oturumlu sınavdan ikinci oturumdur. LYS’ ye girebilmek için öncelikle YGS’ den barajı geçmiş olmak gerekmektedir. YGS’ den 160 puan barajını geçen her öğrenci LYS’ ye girmeye hak kazanır. YGS’ de zamana karşı yarışan öğrencilerin aksine LYS biraz daha bilgiye yönelik bir sınavdır. LYS alan sınavı olarak değerlendirilmektedir. LYS sınavında öğrenciler alanlarına göre soru cevaplandırmaktadır. Örneğin, fen bölümü öğrencisi matematik, geometri ve fizik, kimya, biyoloji sınavlarından oluşan fen sınavına girmelidir. LYS sınavı 2 ayrı günde yapılmaktadır.Örneğin matematik ve geometri bölümlerinden oluşan sınav ilk oturum olarak yapılır. Fizik, kimya, biyoloji bölümlerden oluşan sınav ise ikinci oturum olarak yapılır. Aynı zamanda edebiyat, coğrafya sınavları da farklı günde yapılmaktadır. Yabancı dil eğitimi alan öğrenciler için yabancı dil sınavı da farklı bir oturum olarak yapılmaktadır.

LYS başvurusu YGS’ den sonra yapılmaktadır. LYS için başvurular 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında ÖSYM internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. YGS’de de olduğu gibi yine başvuru tarihleri arasında ÖSYM internet sayfası üzerinden başvuru yapılmalıdır. Sonrasında ise anlaşmalı bankalara sınav ücretleri yatırılmalıdır. Girdiğiniz oturumlara göre sınav ücretleri değişmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.