Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Noter Sorgulama

Noterlik kamu için yapılan bir hizmettir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirmek ve kanunlarla verilen başka görevleri yapmakla yükümlüdürler. Noterlere hepimizin mutlaka bir sebepten işi düşmüştür. Ya bizden istenen bir belgeyi almak ya da hukuki olarak geçerli saydırmak istediğimiz vasiyet gibi belgeleri geçerli kılabilmek vb. sebeplerden ötürü noterlere gitmişizdir.

Noterlerin çalışma sahaları çok geniştir, hatta bir sınırdan bile bahsedilemez. Noterlerde başta imza, mühür ve işaretlerin kişiye ait olduğunu onaylatma, adına protesto, ihbarname ve ihtarname gönderme, evrakların asıllarından örnekler çıkararak gerçeği gibi kullanmak için belgeye aslı gibi değer kazandırma işlemleri gerçekleştirilir. Noterlerin görevlerinden bazıları da saklanmak veya bir şahsa verilmek üzere getirilen emanetleri saklamak, şirketlerin kanunlara göre tutulması gereken defterlerini onaylamak, vasiyetnameler ile vekaletnameleri düzenlemek ve kopyalarını saklamaktır.

İnsan ve hukukun olabileceği her yerde notere ihtiyaç vardır. Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili olmak üzere bir noterlik kurulur. Noterlerin meslek odası Türkiye Noterler Birliği’dir. Bütün noterlerin tabii üyesi bulundukları bu birlik, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Yurt dışında ise noterlik hizmetini konsolosluklar üstlenir.

Noterler hayatımızda büyük bir yere sahiptir ve çoğu durumda ihtiyacımızı görür. Evimizden dışarı adım attığımızda büyük şehirlerde çok sayıda bulundukları için noterliklere rastlamak daha mümkünken küçük şehirlerde bu pek mümkün olmayabilir. Bize en yakın noterlerin bulunduğu yerleri bilmiyor olabiliriz ya da bazı bilgilerini bildiğimiz noterler hakkında ek bilgiler öğrenmek isteyebiliriz. Böyle durumlarda noterlere ait bilgilere nasıl  ulaşabileceğimizi yazımızın devamında noter sorgulamanın nasıl yapıldığını ele alarak anlatacağız.

Noter Sorgulama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Noterlerin Türkiye Noterler Birliği’ne bağlı olduklarını söylemiştik. Dolayısıyla en doğru bilgiyi yine Türkiye Noterler Birliği’nden elde edebiliriz. Noter sorgulama işlemini Türkiye Noterler Birliği’nin resmi internet sitesinden yapabiliriz. Türkiye Noterler Birliği’nin resmi internet sitesine yazımızın sonunda verdiğimiz linkten ulaşabilirsiniz.

Noter sorgulamak için linki tıklayıp sayfaya ulaştıktan sonra ilk olarak ana menüden ‘Noter Bul’u seçiyoruz. Karşımıza çıkacak ekran aşağıdaki resimdeki gibidir.

 Noter Sorgulama Ekranı

Noter sorgulama ekranı olan bu ekranda bize nbazı arama kriterleri sunuluyor. Bu kriterlerden hangisine göre arama yapmak istiyorsak istediğimiz yerleri dolduruyoruz ve

Noter Sorgulama Ekranı Sonuç

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi butona bastıktan sonra noter sorgulama işlemi tamamlanıyor ve bize uygun noterler sonuç olarak listeleniyor. Buradan bize uygun olan noterin tüm bilgilerine ulaşabiliyoruz.

Ayrıca Türkiye Noterler Birliği’nin web sitesinde bize en yakın noterleri bulabileceğimiz bir harita uygulaması da mevcut. Harita uygulamasını açtıktan sonra Türkiye haritası üzerinden kendi yerimizi çift tıklayarak belirliyoruz ve daha sonrasında ekranda bulunduğumuz yere yakın noterler konumlarıyla beraber mavi iğneler şeklinde beliriyor.

Harita Üzerinden Noter Sorgulama

Sonuç olarak ekranda çıkan noterlerden herhangi birinin isim, adres ve telefon bilgilerine mavi iğneleri tıklayarak ulaşabiliyoruz.

harita üzerinden noter sorgulama noter detay

Buradan sonra bilgilerini öğrendiğimiz notere giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Dilerseniz TNB’nin sağladığı e-başvuru hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

Türkiye Noterler Birliği E-Hizmetler : E-Başvuru

Noter sorgulama gibi işlemleri günümüzde internet üzerinden halledebiliyoruz. Evimizin rahatlığında birkaç tık ile birçok şeye ulaşabiliyoruz ve sıra beklemek gibi bir derdimiz de olmuyor. Ayrıca işteyken izin bile almadan önemli işlerimizi halleder olduk.

Noterlerde ise randevu almak için harcadığımız vakit de cabası derken Türkiye Noterler Birliği’nin 7/24 hizmet sunan uygulaması ile noterliklere işlem başvurusunda bulunabiliyoruz. Başvuruyu yaptıktan sonra noterlikten size bildirilecek randevu saatinde noterliğe giderek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Uygulama üzerinden başvuru işlemi yapmak için TC Kimlik numaranızı ve doğrulama kodunu sisteme girişte yazmanız yeterlidir. Peki bu sisteme nasıl başvuru yapabiliriz? E-Başvuru sisteminden 3 şekilde başvuru yapabilirsiniz:
  1. Noterlikte işlemi ıslak imza ile imzalayacak şekilde randevu almak.
  2. Noterlikte işlemi elektronik imza ile imzalayacak şekilde randevu almak.
  3. Noter huzuruna gelmeden işlem başvurusu yapmak.
Başvuru işlemi sonucunda sistem tarafından üretilen “Başvuru Numarası” başvuru sırasında belirttiğiniz e-posta adresine gönderilir. Bu başvuru numarasını kullanarak noterlik işlemlerinizi elektronik ortamda yapabilirsiniz. Noter huzuruna gelmeden uzaktan işlem başlatmak ve tamamlamak istiyorsanız;
  • Çeviri
  • İhtarname/İhbarname
  • Örnek
  • Tespit
işlemlerinden birini seçebilir ve işleminizi başlatabilirsiniz. Huzurda olmadan yapmak istediğiniz noterlik işleminizin hazırlanması sonucunda, başvurduğunuz noterlik tarafından size belge örneği, ücret bilgisi ve noterlik IBAN numarası e-posta ile gönderilir. Gönderilen belge uygun ise, belirtilen IBAN numarasına ücreti yatırıldıktan sonra işleminiz noterlik tarafından tamamlanır. Böylece kısa zamanda ve yorulmadan noterlik işlemleriniz halledilmiş olur.
Türkiye Noterler Birliği Bilişim Sistemi (TNBBS)’ne üyeyseniz ‘Başvurularım’ başlığı altında mevcut ve geçmiş başvurularınızı takip edebilir, işleminiz noterlik tarafından onaylanmadığı sürece başvurunuzu güncelleyebilir veya iptal edebilirsiniz.

Türkiye Noterler Birliği’nin resmi internet sitesine giriş için TIKLAYINIZ!

Türkiye Noterler Birliği’nin e-hizmet uygulamasına giriş için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.