Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Plaka Çeşitleri

Nasıl ki insanların hukuki işlemlerde ve yaptıkları diğer işlemlerde ayırt edilebilmesi için kendilerine özgü kimlik numaraları var ise araçlarında birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlayan plakaları vardır. Aynı model ve renkte birçok araç üretilir bu araçları birbirinden ayırmak için plakalar kullanılır. Ayrıca plakalar sayesinde araç sahibinin bilgilerine de ulaşılabilmektedir.  Plaka kara taşıtlarının ( otomobil, kamyon, motosiklet v.b. ) ön ve arkalarında bulunan metal levha üzerinde bulunan numaradır. Aracın kullanım şekline ve kullanan kişiye göre Plaka Çeşitleri bulunmaktadır. Bu yazımızda Plaka Çeşitleri nelerdir? Plaka Çeşitlerinin özellikleri nelerdir? Plaka Çeşitleri neye göre belirlenir? Plaka Çeşitleri kullanımı nasıldır? konularını anlatacağız.

Plaka Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde kullanılmakta olan Plaka Çeşitleri 18 tanedir. Bir aracın plakasına bakarak kullanan kişi hakkında bazı bilgilere sahip olabiliriz. Örnek verecek olursak; aracın plakasında bulunan engelli işareti sayesinde bu aracın sahibinin engelli bir vatandaş olduğunu anlayabiliriz veya plaka üzerinde kullanılan zemin ve yazı renklerinden aracın ait olduğu kurumu anlayabiliriz. Yazımızın bu bölümünde  Plaka Çeşitleri nelerdir? Plaka Çeşitlerinin özellikleri nelerdir? Plaka Çeşitleri neye göre belirlenir? konularını anlatmaya çalışacağım.

Özel Araç Plakası: Kişisel araçlara verilen Plaka Çeşitidir. Bu plakaların sağ tarafında ülke kodu ( Türkiye için TR ) mavi zemin üzerinde beyaz yazı ile yazılıdır. Plakanın kalan kısmında ise beyaz zemin üzerinde siyah yazılar kullanılmaktadır. Plakanın kalan kısmı şehir kodu ( 70 Karaman, 42 Konya, 06 Ankara  v.b.) ile devam eder ve 1,2 veya 3 basamaklı bir sayıdan oluşur. Özel plakalar kişiye özgüdür. Yani aynı plakadan iki tane olması mümkün değildir.

Resmi Araç Plakası: Resmi kurumlara ait olan araçlara verilen plaka türüdür. Devlet işlemleri için kullanılan araçların plakası resmi araç plakasıdır. Bu plakalarda siyah zemin üzerinde beyaz yazılar kullanılır.

Cumhurbaşkanlığı Makam Aracı Plakası:  Bu plakada kırmızı zemin üzerinde sarı renk ile Cumhurbaşkanlığı mozolesi bulunur.

Cumhurbaşkanlığı Üst Düzey Yönetici Plakaları: Bu plaka Cumhurbaşkanlığında çalışan üst düzey yöneticiler tarafından kullanılan makam araçlarına verilir. Plaka CB ile başlar ve sarı bir çerçeve ile çevrilidir. Kırmızı zemin üzerinde sarı yazılar bulunmaktadır.

Sürücüsü Bedensel Engelli Araç Plakası: Sürücüsü engelli olan araçlar için kullanılmakta olan bu plakalar özel araç plakalarıyla hemen hemen aynıdır. Tek farkı ülke kodu ile plaka arasında kalan kısımda engelli simgesinin bulunmasıdır. Engelli simgesi lacivert zemin üzerinde beyaz renk kullanılarak belirtilir.

Devlet Protokolü Plakaları: Bu plakalarda 001 TBMM Başkanına, 002 Başbakana, 003 Anayasa Mahkemesi Başkanına, 004 Genel Kurmay Başkanına ait araçlarda kullanılır. Yani bu plakalar Devlet Protokollerine ait araçlara verilir. Kırmızı zemin üzerinde sarı renk ile yazılıdır.

Kordiplomatik Araç Plakaları: Bu araçlar Büyükelçilik çalışanları tarafından kullanılır. Yeşil çerçeve içerisinde beyaz zemin yeşil harf ve sayılardan meydana gelir.

Büyükelçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları: Ülke kodu ile başlayan bu plakalar yeşil zemin üzerinde beyaz renk sayı ve harflerin yazılmasıyla oluşur. Büyükelçiliklerce kullanılan resmi hizmet araçlarına verilir.

Rektör, Emniyet Müdürü ve Kaymakam Plakaları: Rektörler, emniyet müdürleri ve kaymakamlar yani bir ile ait üst düzey yöneticilerin kullandıkları araçlara bu plakalar verilmektedir. Plaka kırmızı çerçeveye sahiptir, beyaz zemin üzerine kırmızı sayı ve harflerin yazılmasıyla oluşur.

Emniyet Araçları Plakaları: Bu plakalar ülke kodu ile başlar  mavi zemin üzerinde beyaz sayılar bulunur ve AA bulunur. Bu plakalar Emniyet araçlarına verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.