Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Plaka Değiştirme

Plaka Nedir?

Plaka araçların ön ve arka taraflarına takılan, aynı yıl üretilmiş olan, aynı markadan olan ve aynı günde piyasaya sunulan araçların tanınması için düşünülmüş olan, genellikle alfabetik sıralama ve rakamsal sıralama ile uygulanan bir tasarımdır. Aracınıza özel plakanızın olması sizinle aynı aracı kullanan ve sahip olduğu araç ile cinayete bulaşan birinin suçunu sizin işlememiş olduğunuzu kanıtlar. Her ülkede plaka tasarımı farklı olarak takılmaktadır. Ülkemizde ise eskiden alfabetik sıralama ile tasarlanan plakalar artık rakamsal sıralama ile tasarlanmaktadır. Türkiye’de bulunan 81 ilimizin hepsinin kendisine özel plaka kodu vardır. Son olarak 2015 yılında Fethiye ilimize 82’inci plaka kodu takılarak bu sayı 82’ye ulaştı. Plaka kodunun olması yurt dışına çıkan ve yurt dışından ülkemize gelen araçların da kontrol edilmesine sebep olan ve daha çok trafik polisinin ve gümrük araç ihalesinin işini kolaylaştıran bir uygulama yöntemidir. Plakanızın takılması ve plaka değiştirilme işlemi bu işlemlerin yapılmasına gerek duyulduğu sürece mümkündür ve plaka değiştirme işlemi ile birlikte hasar görmüş aracınızı tamir ettirmekle beraber plakanızın yenilenmesini de sağlayabilirsiniz. ( Plaka sorgulama nasıl yapılır )

Plaka Değiştirme İşlemi Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Otomobil sektörünün gelişmesi ile birlikte günümüzde araç sahibi olmak daha kolay hale gelmiştir. Günümüz insanına araç sahibi olmanın faydaları olsa da mağdur edici durumlarla da karşılaşmak durumu kaçınılmaz hale gelmiştir. Hasar görmüş olan arabanızın plakasını değiştirmek için plaka değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Araba kullanmak her ne kadar sizin için kolay görünse de yoğun trafikte herhangi bir araçla sürtüşme veya kaza gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Bu zaman arabanızla birlikte plakanıza da hasar gelebilir. Bunun üzerine plakanızın boyası bozulabilir, rakamlarında değişme, eğrilik görülebilir ve  plakanız tanınmaz hale gelebilir. Böyle durumlarda plaka değiştirme işlemi için biraz uğraşmanız gerekebilir. Önceden yapılan plaka değiştirme işlemleri orijinal mühürlü plakanızın bagajınızda bulunması halinde değiştirilebiliyordu. Ancak ülkemizde vatandaşa hizmet amacı ile terör gruplaşmalarının farklı operasyonlarını önlemek için devlet bu işlemin kolay şekilde yapılmasını önleyerek halkın güvenliği için bir takım koşullar ile plaka değiştirilmesini zorlaştırmıştır. Artık plaka değiştirme işlemi yasal düzenleme gereğinin getirilmesi ile yapılabilmektedir.

Plaka Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bulunduğunuz konumdaki trafik şubesine giderek plaka değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hasarlı olan plakanızın resmini çekerek trafik şubesine gidebilir, resmi sunarak yazılı bir belge alabilir, bunun üzerine hasarlı plakanızı yenisi ile değiştirebilirsiniz. Ancak yine de eskiden olduğu gibi plakanızın orjinalini bagajınızda bulundurmanız size bürokratik işlemlerle fazla uğraşmamanız için yardımcı olacak ve olası bir kontrol halinde maksadınızın sadece hasarlanmış olan plakanızı değiştirmek olduğunu kanıtlayacak.

Plaka Değiştirme İçin Belirlenen Ücret Tutarı Ne Kadar?

Plaka değiştirme işlemi ücretli olarak yapılmaktadır. Trafik şubesinin vermiş olduğu onaylı belge ile 60 TL ödeme yapmanız halinde (burada ön ve arka plakalar kastedilmiştir) aracınızın yeni plakasına kavuşabilirsiniz.

Plaka Değiştirme Zamanı Dikkat Edilecek Ayrıntılar Nelerdir?

Daha önce sahip olduğunuz plakaya yapmış olduğunuz sigortta ile yeni plaka değiştirme işlemi yapacak iseniz bu zaman yeni plakanıza göre ekleme işlemini yaptırmanız gerekmektedir. Plaka değiştirme sebebiniz plakanıza hasar değmesi olabilir. Ancak sahip olduğunuz plakanızın ilini de değiştirme hakkınız vardır. Bu zaman trafik sigortası ile ilgili dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Trafik sigortası her il için çeşitli ücretler karşılığında yapılmaktadır. Herhangi bir il için yapılan plaka sigortası ödemesi bir diğerinden yüksek veya düşük ücretli olabilir. Bu sebeple değiştireceğiniz il plakasına göre sizden daha yüksek (ek ücret) bir ücret alınması veya size ücretin geri iade edilmesi durumu ile karşılaşabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.