Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Plaka Satın Alma

Arabalara olan ilgi çok fazladır. Kimileri için bir tutku olan arabalar kimi insanlar içinse zorunluluktur. Ama ne olursa olsun çoğu insan araba kullanır. Biz de bu yazımızda araba satın alan kişiler ilgilendiren plaka satın alma konusunu işleyeceğiz.

Bunu 2016 yılının mart ayı sonunda yapılan araştırmalara göre trafiğe kayıtlı araç sayısının 20 milyonun üstünde olduğu bilgisinden çok net görebiliyoruz. Hele ki büyük şehirler de gördüğümüz ve herkesi canından bezdiren trafik bize açık bir kanıt olabilir. Şehirlerde her gün trafiğe yaklaşık 500 araç daha katılırken, trafikten çıkan araç sayısı 20’yi geçmiyor. Bu gibi artışlar ulaşımı daha çok zorlaştırıyor. Ulaşımın kolaylaşması için birçok önlem alınmasına veya yeni yollar geliştirilmesine rağmen trafiğin yoğunluğuna ve her gün yeni araçların trafiğe katılmasına engel olunamıyor.

Plaka ise motorlu kara taşıtlarının kimlik kartlarıdır. Plaka satın alma işlemleri plakaların yaygınlaşmasından sonra daha da ilgi odağı olmuştur.

100 Yılı aşkın süredir araçların değişmeyen parçasıdır. Plakalar her zaman en eski ve ucuz veya en yeni ve en pahalı modellerin üstünde aynı şekilde kare veya dikdörtgen şekilde belirli harf, rakam ve sembollerle yer almaktadır. Kara yoluna çıkan her aracın trafik denetimi, hukuki ve cezai sorumluluğu nedeniyle “tescil plakası” adı verilen plakalar belli standartlarda taşıtların ön ve arka tarafına takılmalıdır. İlk olarak Fransa emniyetinin araçların sol tarafında; araç sahibinin adı, adresi ve ruhsat numarası yazılı olmasını istemesiyle başladı. Bu uygulama Fransa’nın ardından Belçika ve daha sonra İngiltere ile birlikte tüm dünyada yaygın hale geldi. Türkiye’de ise motorlu taşıtların azlığı nedeniyle yaygın olmayan plaka uygulaması, 1962’de yapılan düzenlemeler ile yönetmelik gereğince ilk iki hanesi il isimlerinin alfabetik sıralanmasıyla meydana getirildi ve yeni tarz plakalar 1962 yılının kasım ayından sonra kullanılmaya başlandı. Plaka satın alma işlemleri de bundan sonra gelişti.

Son düzenlemelerle birlikte özel araç plakası, resmi araç plakası, özel kişi araç plakası başlıkları altında 18 ayrı plaka çeşidi ile tanınacak şekilde uyarlanmıştır. Bu kadar çok araç varken halen artan arabalarla birlikte sürekli yeni plakalarda çıkıyor. Özellikle özel araç plakalarına ilgi de son yıllarda artmış durumdadır. Hele ki plakalardaki isim, futbol takımı ve meslek kısaltmalarıyla birlikte parti isimleri de kullanılıyor. Öyle ki araç alacak olanlar veya plakasını değiştirmek isteyenler üç harfli plakalar için 10 bin liradan fazla parayı gözden çıkarıyor. Şanslı plaka sahipleri ise ellerindeki plakaları satmak için bu özel plakalara neredeyse bir araba parası istiyor. Yani günümüzde plakalar ve plakalardaki harfler veya sembollerde araçlar kadar önemseniyor. Bazı plakalar için internet üzerinden satış bile yapılıyor. Siyasi partilerin harflerini taşıyan  özel plakalar 3 bin ile 15 bin arasında değişen fiyatlara satılıyor. Kısa isimleri bulunduran plakalar 5 bin ile 10 bin lira arasında fiyatlara satılıyor. Plaka satın alma işlemleri ise bu kişiler tarafından yapılıyor.

Özel Plaka Satın Alma

Şimdi özel plaka satın alma işlemlerine gelelim. İstanbul’da plaka satın almak diğer şehirlere göre daha pahalı olabiliyor ve plaka satın alma işlemlerinde de daha uzun süre uğraştırıyor. Öncelikle özel bir plaka almak istiyorsak ikamet ettiğimiz adresten başkasını düşünmemeliyiz. Trafik şubesi sizi bu konuda yönlendirecektir. Şirketler için özel bir plaka satın almak istiyorsanız öncelikle ilçe emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunuyoruz. Şirket adına plaka çıkartmak için şirket imza sirküleri, son 6 aya ait faaliyet belgesi ve vekalet belgesi ile Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıyız. Bunun dışında başka bir şart bulunmamaktadır. Eğer başvurunuza cevap olumlu ise yıllık 5 bin ile 15 bin arasında değişen bir vergi tutarı ile özel plaka satın alabilirsiniz. İstanbul dışında bulunan şirketlerinse başvuru için bağlı oldukları Trafik Tescil Müdürlükleri ile iletişim kurmaları gerekmektedir. Bir de şirket ve özel araç plakalarının dışında resmi tahsis edilen özel plakalar ise trafik tescil şubelerinden temin edilir. Ancak her sene belirli bir vergi ödenen bu plakalar çok rağbet görmemektedir. Bu plakaların ücreti, memur maaşının kat sayısının 10 bin ile çarpılıp üzerine KDV eklenerek hesaplanır. Özel plaka satın almak, ikinci el araçlardansa sıfır araçlarda daha kolaydır. Araç alırken plaka trafik müşavirleri veya bayi tarafından plaka sorgulanarak bağlı olunan trafik tescil şubesinde bulunur. Ücret daha sonra hesaplanır. Trafik şubesindeki memurlar plakaya göre sizden yasal yollarla bir bağış ister ve plaka satın alma işlemi bu şekilde tamamlanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.