Sorgulamalar artık tek çatı altında!

E-Devlet’ten Sabıka Kaydı Nasıl Alınır? Sabıka Kaydı Sorgulama

Özel ya da resmi kurum ve kuruluşların talep ettiği veya yabancı ülkelerce vatandaşlık, vize gibi konularda o ülkedeki yetkili makamlar aracılığıyla talep edilen bir tür resmi belge olan sabıka kayıtları büyük bir önem taşımaktadır. Adli sicil kaydı olarak da bilinen bu belgeler, kişinin sabıka kayıtlarına ilişkin bütün detayların ortaya konmasına olanak tanır. Bir diğer adı suç kayıt belgesi olan sabıka kaydı, günümüzde geçmişe kıyasla çok daha kolay ve hızlı bir şekilde temin edilebilmektedir. Genelde iş başvurusu sırasında işveren konumundaki kişi ya da kurum tarafından talep edilen bu belgede yer alan sabıka kayıtları işverenin koşullarına uymazsa, başvuran adayın talebi geri çevrilir ve işe alınması mümkün olmaz. Aynı şekilde yabancı ülkelere yapılan vize ya da vatandaşlık gibi taleplerde de sabıka kaydı detaylı bir şekilde incelenir. Kayıtta yer alan suçlar ve cezalar kişinin taleplerinin olumsuz cevaplanmasına sebep olabilir. Bu sebeple son derece önemli olan adli sicil kayıtlarını temiz tutmak için vatandaşların üst düzey hassasiyet göstermeleri gerekir. Diğer taraftan bir hata sonucu oluşturulacak suç kaydının olup olmadığını görmek için de belirli aralıklarla adli sicil kayıtlarının kontrol edilmesinde yarar vardır.

Sabıka kaydı örneği indirmek için TIKLAYINIZ!

Mevcuttaki davalarınız hakkındaki süreç ilgili bilgi almak için: E-Devlet’ten Mahkeme ve Dava Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sabıka Kaydı Nereden Alınır?

İş, eğitim, burs başvurusu gibi konularda sıklıkla talep edilen sabıka kaydı nasıl alınır sorusu vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alır. Adalet Bakanlığı çatısı altında yer alan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir evrak olan sabıka kaydı birden fazla yöntemle temin edilebilir.

Adli sicil kaydı talep eden vatandaşlar e-devlet sisteminden belgelerini indirip temin edebilirler. E-devlet kullanmadan da bu belgelerin temin edilmesi mümkündür. Yurt içinde Cumhuriyet Başsavcılıkları ile kaymakamlıklara gidilerek sabıka kaydı alınabilirken yurt dışında ise konsolosluk binasına gidilmesi halinde adli sicil kaydını almak mümkün olacaktır.

Sabıka Kaydı Nüfus Müdürlüğünden Alınır mı?

Adalet Bakanlığının sabıka kaydı alınabilecek yerler listesinde nüfus müdürlükleri bulunmamaktadır. Dolayısıyla vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gitmek yerine e-devlet sistemini kullanarak ya da Cumhuriyet Başsavcılıkları, kaymakamlıklar ya da konsolosluk binalarına giderek adli sicil kayıtlarının yer aldığı belgeleri alabilirler.

Sabıka Kaydı İnternetten Nasıl Alınır?

Turkiye.gov.tr adresinden hizmet vermeye devam eden e-devlet sisteminin Adalet Bakanlığı ile iş birliği içerisinde hazırlamış olduğu adli sicil kaydı sorgulama sayfası ile sorgulamaları gerçekleştirmek mümkündür.

  • E-devlet sabıka kaydı hakkındaki sorgulama işlemlerine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer verdiğimiz bağlantıya tıklayın.

  • Sabıka kaydı sorgulama işlemine başlamak için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekir. Bunun için ilk olarak karşınıza gelen ekranda mavi renkli buton içerisinde yazılı olan “kimliğimi şimdi doğrula” ifadesine tıklayın.

  • Sisteme giriş yapmak için bu aşamada karşınıza çıkan formda ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi girmeniz gerekir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayabilirsiniz.
  • Eğer daha önce bir e-devlet şifresi temin etmediyseniz ya da oluşturmadıysanız bu sistemden sabıka kaydı çıkarma işlemini yapabilmek için mesai günleri ve saatleri içerisinde size yakın bir konumda yer alan PTT merkezlerinden herhangi birine gidebilir, yetkili personele kimlik kartınızı göstererek içerisinde e-devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise sisteme giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayın. Bu aşamada sistem tarafınızdan güvenlik amaçlı bazı kişisel kimlik bilgileri talep edecektir. Bu bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını ve cep telefonu numaranıza gönderilen kısa mesajdaki güvenlik kodunu da ilgili alana yazarak yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer yakın akrabalarınızdan birine ait T.C. kimlik numarası bilgisine sahip değilseniz ya da geçmişte e-devlet sistemine cep telefonu numaranızı tanımlamadıysanız bu yöntemle yeni şifre oluşturma işlemi yapmanız mümkün olmayacaktır ve tekrar bir PTT merkezine giderek yeniden şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekir.
  • Diğer taraftan sabıka kaydı ile ilgili sorgulama işlemlerini yapmak için sisteme alternatif yöntemlerle de giriş sağlayabilirsiniz. Giriş sayfasının üst bölümünde yer alan T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, elektronik imza veya mobil imza opsiyonlarından herhangi birisini seçin ve ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapın.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza bir uyarı ekranı gelir ve bu ekranda Adalet Bakanlığı bünyesi altında faaliyet gösteren Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü veri tabanından alınacak olan adli sicil ve arşiv kayıtlarının 24 saat içinde en fazla dört belge halinde oluşturulabileceği bildirilir. Oluşturulan her belgenin sınırsız dökümü alınabilir ve kullanılabilir. Bu ve buna benzer bilgilerin yer aldığı uyarı ekranını okuyup “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneği işaretledikten sonra en alt bölümde yer alan “devam et” yazılı butona tıklayabilirsiniz.

  • Bu aşamada ise karşınıza çıkan sayfanın üst bölümünde sorgulamaya esas bilgileriniz yer alır. Bu bilgileri kontrol edin ve ad, soyad, anne ile baba adı, doğum yeri ile doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olunan il ve ilçe gibi bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edin.
  • Eğer kimlik bilgilerinizde bir değişiklik söz konusu ise “profil ve ayarlarım” sayfasına gidip “bilgilerimi yenile” butonuna tıklayıp tekrar bu sayfaya dönebilirsiniz.

  • Sayfayı aşağıya kaydırın ve adli sicil kaydı sorgulama formunu doldurun. Kurum türü bölümünden belgeyi vereceğiniz kurumun türünü seçin. Özel, resmi ya da yabancı seçeneklerinden birini işaretlemeniz gerekir.
  • Daha sonra belgenin neden verileceğine yönelik seçeneği işaretleyin.
  • Son olarak çıkarılacak olan belgenin hangi kuruma verileceğini yazın ve en alt bölümdeki “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Butona tıkladıktan hemen sonra adli sicil kaydınızın olduğu sabıka belgeniz karşınıza gelecektir. Eğer bu belgeyi kaydetmek ya da çıktısını almak istiyorsanız doğrudan yazdırmak yerine “dosyayı indirin” butonuna tıklayın.
  • Bu butona tıkladıktan sonra dosyanın bilgisayarınızda ineceği alanı seçin ve indirme işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıya gönderip çıktısını alabilirsiniz.

E-devlet sisteminden adli sicil kaydı sorgulamak için TIKLAYINIZ

GBT ile Sabıka Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Sabıka kaydında yani adli sicil kayıtlarında cezaya konu olan suçların listesi yer alırken GBT’de ise bir suç cezaya konu değilse bile yer almaya devam eder. Ayrıca vatandaşların asker kaçağı olup olmadığı da GBT’de görülebilir.

Sabıka Kaydı Kaç Yılda Silinir?

Sabıka kayıtlarının silinmesine yönelik süreçteki prosedür, duruma göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple sabıka kaydının silinmesine yönelik net bir tarih vermek mümkün değildir. Bu noktada Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü sabıka kaydı silinmesine yönelik sürecin nasıl işlediğinin bilinmesi gerekir.

Sabıka Kaydı Sildirme Nasıl Yapılır?

Sabıka kayıtlarının nasıl ve hangi durum altında silinebileceği, Adli Sicil Kanunu kapsamında net bir şekilde ortaya konmuştur. Bu konu hakkında meydana gelebilecek olası tereddütler ise Yargıtay yoluyla giderilir. Bu kanun kapsamında sabıka kayıtlarının silinmesine yönelik prosedür şu şekildedir:

  • Eğer güvenlik tedbirine ya da cezaya dair infaz tamamlanmışsa infazın tamamlanması ile birlikte sabıka kaydı kendiliğinden silinir. Burada infazın tamamlanmasından kasıt; eğer hapis cezası verildiyse tahliye tarihi veya denetim süresinin bittiği tarihtir. Adli para cezası söz konusu ise para cezasının ödendiği tarih veya cezanın tazyik hapsine çevrilmesi halinde cezaevinden çıkış tarihidir.
  • Ceza mahkumiyetini bütün neticeleriyle ortadan kaldıran bir hal olması durumunda sicil kaydı silinir. Mahkumiyeti ortadan kaldıracak durumlar arasında karşı tarafın şikayetten vazgeçmesi ya da suçlunun etkin pişmanlıktan faydalanması gibi haller yer alır.
  • Genel af, zaman aşımı ya da suçlunun ölümü halinde de sabıka kaydı silinir.

Sabıka Kaydı Çeşitleri Nelerdir?

Arşivli Sabıka Kaydı Nedir?

Yukarıda belirtilen sabıka kaydının silinmesine yönelik durumların gerçekleşmesi halinde sabıka kaydından silinen suçlar ve cezalar arşivli adli sicil kaydına geçirilir. Hükümlüye ait arşiv kaydı en az beş yıl sonra silinir. Bazı durumlarda bu süreç 15-30 yıla kadar uzayabilir.

Apostilli Sabıka Kaydı Nedir?

Göç İdaresi tarafından yabancı uyruklu vatandaşlardan talep edilen belgedir. Apostilli adli sicil kaydı, kişilerin ülkelerinde suça karışıp karışmadığını, eğer karıştıysa hangi suçları işlediğini gösterir.

Tekerrüre Esas Sabıka Kaydı Ne Demek?

Suça konu olan cezanın hemen değil de aynı suçun tekrar işlenmesi halinde uygulanacağını gösteren sabıka kaydı türüdür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.