Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Sefer Görev Emri Nedir? E-Devlet Sefer Görev Emri Sorgulama

Sefer görev emri, askerlik görevini yapmış olan T.C. vatandaşı erkeklerin, başta savaş koşulları olmak üzere bazı özel nedenlerden dolayı tekrar askere alınmasıdır. Vatandaşlar sefer görev emri kapsamında olup olmadıklarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirler.

Sefer Görev Emri Nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan personel ve askeri kadro, normal koşullar altında ihtiyaçları karşılayabilecek niceliktedir. Ancak olağanüstü bir durum söz konusu olduğunda, normal koşullarda yeterli olan askeri kadro ve personel sayısı, yetersiz bir hal alabilir. Bu olağanüstü durumlarda oluşan açığı kapatmak için devlet bazı uygulamalara gitmektedir. Bu uygulamaların başında ise sefer görev emri geliyor. Sefer görev emri en basit tanımıyla, askerlik görevini yapmış olan vatandaşların tekrar askerlik hizmeti için çağrılmasıdır. Bu görev zorunlu bir hizmettir ve çağrıya kulak verilmemesi durumunda bazı yaptırımlar söz konusu olur.

Sefer Görev Emri Kimlere Verilir?

Vatani görevini yerine getirdikten sonra yedeğe alınan Türk Silahlı kuvvetlerinin tüm personeli, seferberlik mevzuatı gereğince sefer planlamasına dahil edilebilir. Ancak bu durum, “askerliğini yapan herkese yeniden askere alınacak” şeklinde algılanmamalıdır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve SGE’nin sınırları anayasal düzenlemeler ile önceden çizilmiştir. Bütün herkesin askere alınacağı ise gerçekliği bulunmayan bir sokak efsanesidir.

Örneğin; mevzuatta belirlenen yaş sınırını aşmış olan yükümlülere veya olumsuz sağlık koşullarına sahip olan yükümlülere sefer görev emri verilmemektedir.

Sefer Görev Emrinde Yaş Sınırı Var mı?

Sefer görev emri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla muvazzaflık hizmetini tamamlamış olan, yasal yaş sınırı içindeki yedek personele verilmektedir. Bu emir personele rütbe, sınıf, branş ve ihtirasları temel alınarak, muvazzaflık döneminde yetiştirildiği görevlere uygun olarak verilir. Ayrıca sefer görev emri yaş sınırı ile ilgili püf bir nokta vardır. Seferberlik mevzuatı gereğince; Türk Silahlı Kuvvetlerinin gereksinimleri gözetilerek genç personelden başlamak şartıyla, yasal yedeklik yaş sınırı 41 yaşına kadar olan yedek personele görev emri verilir. Bu görev, Seferberlik Bilgi Sistemi ile otomasyon ağı üzerinden verilir. Ayrıca SGE için talep üzerine görevlendirme yapılmamaktadır.

Kısaca, yedeklik durumu personelin 41 yaşına kadar devam eder. Bu durumda, “sefer görev emri kaç yaşında biter?” sorusunun cevabı ortaya çıkmış olur; yedek asker 42. yaşına yaşına ayak basınca listeden düşer.

Bedelli ve Kısa Dönemler Sefer Görev Emri Alır mı?

Vatani görevini kısa dönem er veya bedelli er olarak yapan yükümlülerin de sefer görev emri bulunmaktadır. Askerliğini kısa dönem er veya bedelli er olarak yapan yükümlüler, sefer görev emri verildiğinde tekrar düz er statüsünde hizmet ederler. Kısa dönem erler ve bedelli erler mevzuatta yazılı yaş sınırını (41) aşıncaya kadar erbaş statüsünde yedekte bekletilmektedir.

SGE kapsamındaki personele teskereleri verilirken SGE hakkında bilgi verilir ve bir savaş hali yaşanması durumunda kendilerine çağrı yapılabileceği anlatılır. Yani, bu kapsamda olan yükümlüler, olağanüstü koşullarda yeniden çağrılma ihtimalleri olduğunun bilincindedir. Fakat aradan yıllar geçtikten sonra bunları unutabilir veya SGE hakkında hiçbir zaman bilgi edinmemiş olabilirsiniz. Hatta sefer görev emrinizin olup olmadığını bilmiyor bile olabilirsiniz. Endişeye mahal yok, askerlik şubesine gitmeden e-devlet üzerinden yapacağınız çok basit bir sorgulama işlemi ile bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-devlet Sefer Görev Emri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Birçok alanda sunduğu hizmetlerle son yıllarda hayatımızda önemli ölçüde kolaylık sağlayan e-devlet platformu, geniş hizmet yelpazesinin içerisinde sefer görev emri sorgulama işlemini de barındırıyor. Aşağıda e-devlet üzerinden gerçekleştirilen sefer görev emri sorgulama işlemini adımlarıyla anlattık.

  • İlk olarak, şahsınıza ait olan T.C. kimlik numarası ve herhangi bir PTT şubesinden alabileceğiniz e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapın. Sisteme e-devlet şifresinin yanı sıra mobil imza, e-imza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı yöntemlerinden herhangi biri aracılığıyla da giriş yapabilirsiniz.

E-devlet sistemine giriş yöntemleri hakkında detaylı bilgi için: E-Devlet Kapısına Giriş – E-Devlet Giriş Nasıl Yapılır?

  • Bu noktada işlemlere başlamadan önce bedelli askerlik sefer görev emri sorgulama için ayrı bir işlem gerekmediğini, tüm vatandaşların aynı sorgulama ekranını kullandığını hatırlatalım.
  • Açılan sayfadaki arama çubuğuna “sefer” yazın. Görüntüdeki gibi sistem zaten size bu hizmeti önerecek. Bu yazının üzerine tıklayınız.

sefer görev sorgulama

  • Açılacak olan yeni sayfa, aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi size doğrudan sonucu gösterecek. Sefer görev emrinizin olup olmadığını yalnızca bu iki basit adım sonucunda öğrenebilirsiniz.

seefr görev emri yoktur

  • Sefer görev emri yoktur ne demek? Bunun anlamı oldukça basit; Türk Silahlı Kuvvetlerinin hazırlamış olduğu planlamada yedeğe alınmadınız ve olası bir görev çağrısında yeniden silah altına alınmayacaksınız.

E-devlet platformuna giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Sefer Görev Emri Nasıl Bildirilir?

Askerliğini yapıp teskeresini alan bir vatandaşa yıllar sonra görev emri için tebligat gelebilir. Bu tebligatta Milli Savunma Bakanlığı, sefer görev emri olan personele hangi birliğe katılması gerektiğini bildirir.

Sefer görev emrini uygulama, Türk Silahlı Kuvvetleri mevzuatı içerisinde bulunmakta ve buradaki hususlara göre düzenlenmektedir. Peki sefer görev tebligatı nasıl yapılır? Günümüzde birçok işlem e-Devlet platformu üzerinden yapılabildiği için, vatandaşlar sefer görev emri tebligatının e-Devlet platformu üzerinden gelebileceğini düşünebilir. Ancak, sefer görev emri tebliği internet veya telefon aracılığı ile yapılmaz. Bakanlığın bu konu üzerinde bir çalışması olduğu bilinse de şu andaki uygulama ıslak imza gerektirmektedir. Bu yüzden internet veya telefon üzerinden tebligat yapılmamaktadır. SGE tebliği için personelin kendisine en yakın askerlik şubesine gitmesi tavsiye edilir. Islak imza karşılığı verilen bu tebligatın iyi bir şekilde muhafaza edilmesinde fayda vardır.

Seferberlik durumunda yükümlü kişilere tebliğ yapıldıktan sonra izlenilmesi gereken adımlar mevzuatta açık bir şekilde belirtilmiştir. Seferberliğin ilan edilmesiyle birlikte, elinde sefer görev emri olan yükümlüler 2 gün içerisinde görevli oldukları bölgeye gitmek zorundadır. Bölgeye gidiş için, sefer görevi tebligatının üzerinde ”bilet bölümü” yer almaktadır. Yükümlüler, ellerindeki bu bilet bölümünü göstererek hiçbir ücret ödemeden yolculuk yapabilirler. Sefer görev emirli yükümlülerin öncelikleri vardır, bu tip bir durumda araca ilk önce onların alınması zorunludur. Yükümlüler havaalanı, otogar veya tren garı gibi yerlerde görevli personeller tarafından karşılanır ve görev yapacakları birliklere sevk edilirler.

Sefer Görev Emrine Mazeretsiz Uymamak

Sefer görev emri tebliği geldikten sonra geçerli bir mazereti olmadığı halde tatbikata veya eğitime katılmayan yükümlü, tatbikat bakayası olarak takibe alınır. Bakaya kalan yükümlüler yakalanmaları veya kendileri teslim olmaları durumunda birliklerine sevk edilirler ve suç dosyaları mahalli Cumhuriyet Başsavcılıklarına sevk edilir. Bu yükümlüler eğitim veya tatbikat süresi kadar hizmet etmeye mecburdur. Yükümlü oldukları hizmet süresi tamamlanana kadar askerlik ilişikleri kesilmez.

Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’ne göre muhtarlar, çağrıya uymayan yükümlülerin durumlarını yakından izlemekle görevlidir. Bir muhtar kendi muhtarlık bölgesindeki çağrıya uymayan yükümlüleri kolluk kuvvetlerine bildirmek zorundadır.

Askerlik hizmetinizi tamamladıktan sonra silah altına alınmanızı engelleyecek şekilde sağlık durumunuz bozulmuş olabilir. Bu durumda, “Ben hastayım, gidemem, saklanmalıyım.” mantığıyla hareket etmemelisiniz. Bu durumda yapmanız gereken en doğru şey size en yakın askerlik şubesine başvurmanızdır. Şayet silah altına alınmanıza engel teşkil eden bir sağlık probleminiz varsa bu tespit edilecek ve size gerekli rapor verilecektir.

Sefer Görev Emri Erteleme 

Olası bir sefer görev emri durumunda yükümlülerin bir kısmı, işlerinin önemini mazeret göstererek görev emrini ertelemek veya iptal etmek isteyebilir. Peki böyle bir şey mümkün mü? Görev emrini ertelemenin tek bir istisnai yolu vardır; hizmete çağrılan personelin çalıştığı şirket veya kurum seferberlik planlamasında görev alan kuruluşlardan biriyse ve o personelin yaptığı iş kritik bir önem arz ediyorsa, çağrı iki aylığına ertelenebilir. Ancak iki ayın sonunda personelin birliğine teslim olması gerekir. Burada önemli olan nokta şahısların çıkarı değil, devletin çıkarıdır. İşiniz kendinizce önemli olabilir ancak devlet bu olağanüstü durumda size ihtiyaç duymaktadır ve mazeret kabul etmemektedir. Bu yüzden diğer şirket veya kuruluşlarda çalışanların böyle bir erteleme imkanı bulunmuyor.

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Sefer Görev Emri

Yurt dışında yaşıyorsanız, daimi bir ikametgahınız varsa ve sefer görev emri aldıysanız görev emrinizi iptal ettirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey gerekli belgelerinizi ilgili konsolosluklara sunmaktır. Çifte vatandaşlığa sahip olan vatandaşlara ise zaten sefer görev emri verilmemektedir. Dolayısıyla çifte vatandaşlık sahibiyseniz size herhangi bir personel sefer görev emri gelmeyecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.