Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK Gecikme Zammı Hesaplama

SGK gecikme zammı hesaplama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde olan bir sistemdir. Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerin çalıştığı iş yerlerinde, yaşadıkları risklerden dolayı gelirlerinin azalmasıyla, başkalarının eline muhtaç kalmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulan sistemdir. Buna ilaveten riskler sonucunda devlet oluşan bu zararı karşılar. Olası iş kazaları veya hastalıklarda hastanelerden yararlanılabilir ve emekli maaşından faydalanılabilir. Sosyal güvenlik insanların zor koşullarda yoksulluğa düşmeden hayatlarını iyi bir şekilde sürdürmesi demektir.

Bu çerçevede sosyal güvenliğin, oluşan değişik risklerin yol açtığı gelir kayıplarına (hastalanma, yaşlanma) ya da giderlerin artmasına (çocuk yetiştirme, kira giderleri, yol masrafları) karşı telafi amaçlı sosyal yardımların ve desteklerin sunulması olduğunu söyleyebiliriz. Sosyal güvenliğin esas amacı, her insana hayatın değişik sorunları karşısında, aşırı derecede muhtaç duruma düşmeden insan şahsiyetine yakışır bir şekilde hayat düzeyi sağlamaya yönelik kamusal sosyal düzenleme, sosyal sigorta, sosyal yardımlar ve muhtelif sosyal hizmetler alanında birtakım önlemler almaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Neden Önemlidir?

Sigortalı olduğunuz zaman siz ve aileniz hayattaki bütün zorluklara karşı korunabilirsiniz. Sizin de bildiğiniz gibi çalışma hayatınızda karşınıza nasıl zorluklar çıkacağını kestirmek mümkün değildir. Kişilerin çalıştıkları süre zarfında iş kazası geçirme riski bulunur. Yaşlandığınızda çalışamayacak duruma gelebilirsiniz. En kötü ihtimalle sakat kalabilirsiniz. Vefat ettiğiniz durumda ise eşiniz ve çocuklarınız geçimlerini sağlamada zorluk çekebilir. Bu sorunlar karşısında sosyal sigorta sizi ve aile bireylerini tüm zorluklara karşı koruyan ve bu zor durumlarda sizi destekleyen sistemler bütünüdür.

Sigortalı Olmak Size Ne Kazandırır?

Sigortalı olmanın kazançları maddeler halinde sıralanabilir. İş kazası veya meslek hastalığına uğramanız halinde sağlık yardımları yapılır. Bu aile bireyleri içinde geçerlidir (ilaç ve iyileştirme malzemeleri). Kişi yaşlandığında ise yaşlılık aylığı bağlanır. Toptan ödeme yapılabilir. Çalışan birey vefat ettiğinde cenaze masrafı karşılığı verilir. Eşine, çocuklarına ya da bakmakla yükümlü olduğu aile büyüklerine aylık bağlanır.

Gecikme Zammı Nedir?

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanunun 51. maddesine göre gecikme zammının nasıl uygulanacağı açıklanmıştır. Amme alacağının ödenmemesi durumunda ilgili alacak tutarına uygulanan zamdır. Ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı kesinleşmiş kamu alacakları için uygulanır. Vadenin dolduğu günden ödemenin yapılacağı tarihe kadar olan süre zarfında gecikme zammı hesaplanır.

Hangi Tür Kamu Borçlarında Gecikme Zammı Uygulanır?

Gecikme zammı devlete, vilayet hususi idarelerine, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası ve belediyelere ait vergi, resim, harç gibi kamu borçlarına uygulanır.

SGK Gecikme Zammı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

SGK gecikme zammı sorgulama işlemini SGK’nın web tahsilat sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için sizlere vermiş olduğumuz aşağıdaki bağlantıya girerek gerekli sayfaya erişebilirsiniz. Web tahsilat sayfası üzerinden sicil numaranızı girerek tahsilatları görüntüle kısmına tıklayarak borçlarınızı dekont halinde öğrenebilirsiniz.

SGK Gecikme Zammı Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

SGK Gecikme Zammı Hesaplama İnternet Üzerinden Nasıl Yapılır?

SGK gecikme zammı hesaplamayı internet üzerinden doğru ve düzgün bir şekilde işlemlerinizi yapabilirsiniz. Yazımızın altında size vereceğimiz Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi linkinden SGK gecikme zammı hesaplama yapabilirsiniz. SGK gecikme zammı hesaplama linkine tıkladığınızda karşınıza çıkacak olan ekranda sizden Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan bilgileriniz istenecektir. SGK gecikme zammı hesaplama işlemlerini yapabilmek için ilk olarak istenilen kısımları doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. SGK gecikme zammı hesaplama için boş bırakılan kısımlara borç döneminizin ay ve yıl bilgilerini girip, sitenin alt kısmında yer alan “resmi” ya da “özel” seçeneklerinden size ait olan kısmı seçerek “hesapla” butonuna tıkladığınızda SGK gecikme zammı hesaplamasını yapmış olursunuz.

9

SGK Gecikme Zammı Hesaplama İçin TIKLAYINIZ!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.