Sorgulamalar artık tek çatı altında!

STOPAJ VERGİSİ HESAPLAMA

Stopaj, gelir veya kurumlar vergisine tabi olan kazanca ilişkin gelirin ilgilisine ödenmesi aşamasında, ödemeyi yapanlarca, yasa ile belirlenmiş oranlar üzerinden tutarın bir kısmının alınıp, hasılatı elde eden adına ve onun peşin vergisi olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde uygulanmakta olan vergileme yöntemi ve ayrıca vergi güvenlik tedbiridir diyebiliriz.

Yazımızda sizlere stopaj vergisi hesaplama işleminizi nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz. Verecek olduğumuz bu bilgiler yardımı ile sizlerde stopaj oranı hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Stopaj Vergisi Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabiliriz?

Stopaj konusu hakkındaki hesaplama işleminizi gerçekleştirmek için yazımızda sizler için paylaşmış olduğumuz hesaplama aracını kullanmanız gerekmektedir. Sizden istenmekte olan bilgileri doğru ve eksiksiz girmeniz ile birlikte hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

[stopajOraniHesaplamaAraci]

Stopaj hesaplama işleminde, Gelir Vergisi Yasasında yer alan 75/4. maddesi hükmünce yıllık ve özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeksizin önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısım, menkul sermaye iradı olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda ise kurumların halka açık olup olmaması şartına bağlı olarak kurum içerisinde aynı yasanın 94/6-b maddesi gereğince vergi tevkifatına tabi tutulmaktırlar.

Bu kapsam içerisinde ise, Bankalar Kurulu kuralı ile birlikte vergi tevkifat oranı halka açık anonim şirketlerde % 10, diğerlerinde ise % 20 olarak belirlenmiştir. Böylelikle, stopaj oranı bu değerler üzerinden hesaplanmaktadır.

Yazımızda sizlere vermiş olduğumuz bu bilgiler içerisinde sizlerde stopaj oranı hesaplama işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.