Sorgulamalar artık tek çatı altında!

TAHVİL HESAPLAMA

Tahvil hesaplama işleminiz hakkında ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler yardımı ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Tahvil kavramını kısaca açıklayacak olursak, 1 yıldan uzun vadeli borçlanma senetleri için kullanılan bir terimdir diyebiliriz. Şirketler veya devletler tahvil karşılığında tahvil sahibinden uzun vadeli borç temin etmektedirler. Tahvil sahibi, yani tahvili elinde bulunduran birey ise devlet ya da şirketin alacaklısı konumunda olmaktadır. Tahvil ihraç eden taraf vade sonunda tahvil sahibine senedin taşıdığı hakları, yani borç karşılığında taahhüt edilen faizi ödemekle zorunlu olmaktadır.

Şirketlerin ihraç ettikleri tahviller “özel sektör tahvili”adını alırken devletin ihraç ettiği tahviller de “Devlet tahvili” adını almaktadır.

Tahvil Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Tahvil hesaplama işleminizi gerçekleştirmek için yazımızın devamında bulunan hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Buna ek olarak ise yazımızın devamındaki özel formüller ile birlikte de hesaplama işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

[tahvilHesaplamaAraci]

Devletin 1 yıl, anonim ortaklıkların en az 2 yıl ve daha uzun vadeyle, ödünç para oluşturmak için, itibari kıymetleri eşit ve ibareleri aynı olmak üzere yapmış oldukları tahvil hesaplama işleminizi ilk olarak bileşik faiz oranından basit faiz oranına dönüştürmeniz gerekmektedir.

Basit faiz oranına dönüştürdükten sonra ise, ana paranızın belirttiğiniz gün sayısı süresince faiz getirisi verecek olduğumuz formül yardımı ile hesaplanmaktadır.

Bu durumda; Tahvil Getirisi = (Ana Para / 100) X (Basit Faiz / 365) X Gün Sayısı

Bu formül yardımı ile hesaplama işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Kuponlu ve Kuponsuz Tahvil;

Tahvil hesaplama işleminizde, kuponsuz tahvil kısaca belirli bir faiz oranı ile tahvilin iskonto edilmesidir. Bu nedenle “iskontolu tahvil” olarak da kullanılmaktadır. Kuponlu tahvil ise, 3 ay, 6 ay veya 12 ay gibi belirli dönemlerde yatırımcısına faiz ödemeleri vaadeden senetler olarak adlandırılmaktadır.

Gösterge Tahvil;

Gösterge niteliğinde olan devlet iç borçlanma senedi vadesine 2 yıl kalmış, 3 ayda bir kupon ödemesi olan menkul kıymetlerdir. İşlem hacmi oldukça yüksektir. 2014 aralık tarihinden itibaren ISIN kodu TRT161116T19’dur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.