Tüvtürk Muayene Alma
Tüvtürk Nedir?
TÜVTÜRK; araç muayenesinde Türkiye’deki tek yetkili kuruluştur. Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki araç muayene istasyonlarında, periyodik araç muayenesi, yola elverişlilik muayenesi,tadilat sonrası muayene,zorunlu muayene ve tespit alanında hizmetler alabilirsiniz.
Tüvtürk Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler
Araç muayene randevu öncesi yapmanız gerekenler TÜVTÜRK’ün resmi sitesinde maddeler halinde sıralanmıştır. İlk olarak, muayene tarihiniz geldiğinde çağrı merkezinden (0850 222 88 88) veya internet üzerinden online olarak ücretsiz randevu alabilirsiniz. Muayene sırasında sizden, aracınızın plakası, ruhsat – seri numarası ve bulunduğunuz ili seçmeniz istenecektir. Randevunuzu aldıktan sonra, aracınızın borcu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer motorlu taşıt vergisi, otoyol veya köprü borçlarınız mevcutsa, muayene işlemi başlatılamıyor. Üçüncü adım olarak trafik sigortanızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Sigortanızın tarihinin geçmemiş olması durumda bir maddeyi daha başarıyla atlamış oluyorsunuz. Dördüncü adım olarak sizden kimliğinizin ve ruhsatınızın yanınızda olması istenmektedir. Hizmet sağlanırken T.C Kimlik numaranıza ihtiyaç olacaktır. Eğer araç size ait değilse, aracı aynı ay içinde tek bir sefere mahsus olarak ek bir belge olmadan muayene ettirebilirsiniz. Aynı ay içinde size ait olmayan başka bir aracı muayene ettirmek isterseniz sizden vekalet istenecektir. Büyükşehir merkezlerindeki muayene istasyonları için en az 2 saatinizi ayırmanız gerekmektedir. Yedinci aşamada; Egzoz emisyon ölçümünü yaptırmanız gerekecektir, ayrıca aracınız LPG’li ise bunu da belirtmelisiniz. Marka ve sicil numaralarının okunaklı olması muayene açısından kolaylık sağlamaktadır. Eğer aracınız tadilat işlemi gördüyse, yapılan işlem ruhsatınıza işlenmiş olmalıdır. Araç muayene hizmetleri nakit olarak tahsil edilmektedir.
Tüvtürk Online Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
Online randevu almak için, online randevu adresine tıklayarak randevunuzu alabilirsiniz. Sayfaya girdiğinizde ilk önce sizden aracınız hakkında bilgileri girmeniz istenecektir. Bu bilgileri sağladıktan sonra, aracınızın borç durumu olup olmadığına ilişkin bir teyit sayfası çıkmaktadır. Aracınızın borç durumu olmaması halinde “DEVAM” tuşuna basınız. Araç tipini seçtikten sonra, muayene ilk kez yapılacaksa, “Hizmet Tipi Genel Randevu”yu seçiniz. İstediğiniz randevu tarihini girdikten sonra, son muayene geçerlilik tarihini giriniz. Hangi istasyonda muayene hizmeti almak istediğinizi belirttikten sonra, hizmet almak istediğiniz zaman dilimini (öğleden önce-öğleden sonra) ve saatini girdikten sonra “DEVAM” tuşuna basınız. Son olarak sizden kişisel bilgileriniz istenecektir. İsim, soyisim, cep numaranız ve e-posta adresini girdikten sonra randevu alma işleminizi tamamlamış olacaksınız.
Tüvtürk Online Muayene randevusu için TIKLAYINIZ!
Tüvtürk Muayene Öncesi Gereken Belgeler
1.Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi ve Motorlu Araç Trafik Belgesi)
Satış ve devir sırasında Tescil Belgesi noter tarafından alınacağından, yerine verilen “EK-44 Araç Teşkiline İlişkin Geçici Belge”yi muayene sırasında yanınızda bulundurmanız şarttır.
2.Trafik Sigortası
Trafik sigortanızın muayene işlemi için çok önemlidir. Sigortanızın geçerlilik tarihini kontrol etmeniz gerekmektedir. Resmi sitede de belirtildiği üzere, “Trafik Sigortası” insan taşımada kullanılmayan römorklar haricinde tüm araçlar için zorunluluk teşkil etmektedir.
3.Vekalet Durumu
Muayeneye getireceğiniz araç size ait değilse, sizden vekalet belgesi istenmektedir. T.C Kimlik numaranız gerekli olduğundan, yanınızda üzerinde T.C Kimlik No’nuzu bulunduran pasaport, nüfus cüzdanı ya da ehliyetinizi getiriniz.
4.LPG/CNG’li Araçlar
LPG ve CNG’li araçlar için istenen şey, üzerindeki seri numaralarının okunaklı olmasıdır. LPG/CNG Tadilatı sonrası sizden zorunlu evrak olarak “Montaj Tespit Raporu” ve ” Gaz Sızdırmazlık Raporu” istenmektedir.
LPG/CNG’li aracınızın “Sıvı gaz sistemi onaysız” durumu varsa, kontrollerinizi tekrar yaptırmanız ve bunu belge ile sunmanız gerekmektedir. LPG/CNG’li aracınızın bunun dışında bir sorunu varsa, “Yeni Tarihli Gaz Sızdırmazlık Raporu” götürmek durumundasınız. Bunlara ek olarak; aracın üzerinde tadilat yapılmış ise, yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları istenmektedir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı olanlardan ek olarak EK-1 Belgesi de istenmektedir.
Belirtilen tüm belgelerin asıllarının sunulması şarttır.
Egzoz Ölçümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Randevu almadan, TÜVTÜRK’ün tüm istasyonlarından bu hizmeti alabilirsiniz. İstasyona gelmeden önce aracın tescil ve trafik belgesini, motorlu taşık belgesini ve kimliğinizi yanınızda bulundurmalısınız. Ölçüm öncesi mutlaka kontrollerinizi sağlamanız gerekmektedir. Egzoz üzerinde yer alan delik ve çatlaklar, bağlantı noktaları ve Katalitik Konvertör’lü araçların konvertörlerinin sağlam olması gerekmektedir. Aracın yaşı, kullandığı yakıt cinsi ve tipine göre egzoz dumanları değişiklik gösterebilir. Bu sebeple araçların egzoz gazlarının salınım değerleri kontrol edilmelidir.Ölçüm sonucu değerler olumluysa, araç “Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Pulu” alır.