Sorgulamalar artık tek çatı altında!

YÜZDE HESAPLAMA

Bu yazımızda sizlere yüzde hesaplama işleminiz hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Yazımızın devamında verecek olduğumuz bu bilgilerle birlikte yüzde hesaplama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

İlk olarak yüzdeyi tanımlayacak olursak, herhangi bir sayı ile kullanıldığında yüze bölünen bir şeyin o kadarlık parçasını belirten bir değerdir diyebiliriz. Örneğin; bütünün yüzde 25’i demek o bütünün 100 eş parçasından 25’ini ifade etmektedir.

Yüzde Hesaplama İşlemini Nasıl Yapabilirim?

Yüzde hesaplama işleminizi yapabilmeniz için yazımızın devamında bulunan, yüzde hesaplama işlem aracını kullanmanız gerekmektedir. Bunun için yüzdesini hesaplamak istediğiniz değeri ve yüzde kaçını hesaplamak istediğinizi yazmanız yeterli olacaktır. İsterseniz hesaplamanızı farklı bir şekilde yani, yüzde hesapla türünü değiştirerek gireceğiniz bir sayının başka bir sayının yüzde kaçı olduğunu da öğrenme imkanına sahipsinizdir.

[yuzdeHesaplamaAraci]

Yüzde hesaplama günlük hayatımızda sıkça kullanmakta olduğumuz bir matematik terimidir. Yüzde hesapla işleminizi ise 4 farklı yolla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle basit bir şekilde yüzde hesaplama işleminizi herhangi bir sayının yüzde X’i hesaplanacak ise, sayıyı önce yüze bölmeniz gerekmektedir, sonrasında ise, X ile çarpılarak %X’i hesaplamış olmaktasınız.

Bu yol dışında ise, hesap makinesi ile hesaplama yapma, Excel’de hesaplama yapma işlemi, KDV dahil hesaplama işlemi ve KDV hariç hesaplama işlemidir.

  • Hesap makinesi ile yapacak olduğunuz işlemlerde, makinenin 4 işlemlerini kullanarak yüzde değerini elde edebilirsiniz.
  • Excel’de yapacak olduğunuz hesaplama işleminizi, A2 hücresinin %10 değerini almak istiyorsak. =A2%*10  ile A1 hücresinin %10 değerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Exceldeki yapacak olduğunuz bir başka işlem yöntemi ise, iki sayının oranını almak istiyorsak: A2 ve B2 in oranlarını yüzde olarak alacaksak. =A2/B2 demeniz gerekmektedir. Bu işleminizden sonra % koymanız gerekmektedir. Yapmış olduğunuz bu işlemler ile birlikte, sayının yüzde değerini hesaplamış olmaktasınız.
  • KDV dahil hesaplama işleminizde ise, mal ve hizmet bedeline, belirlenen KDV tutarının fiyata eklenmiş halidir.
  • KDV hariç hesaplama işleminde ise,

KDV Hariç Fiyat Tutarı : Mal ve Hizmet Bedeline belirlenmiş olan KDV miktarının eklenmemiş durumudur.

KDV Dahil Fiyat Tutarı : Mal ve Hizmet Bedeli x ( 1+KDV Oranı )

KDV dahil fiyattan KDV hariç fiyatın bulunması : KDV Dahil Fiyat / (1+KDV Oranı )

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.