Beklenen Büyük Marmara Depreminde Baraj Riski: “Tüm Merkezi Denize Süpürür”
Yakın zamanda yaşadığımız büyük felaket Kahramanmaraş depremleri, yıllardır beklenen İstanbul depremi açısından da yaklaşımları değiştirdi. Yıllardır uzmanların yakınlaşmış olan, büyüklüğü belli oranda verilebilen İstanbul depremi ve bu depremin yıkıcı etkileri üzerinde açıklamaları oluyor. Her açıdan bu depremin olası yıkıcı etkilerine bir yenisi de, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından eklendi.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yaptığı açıklamada Büyükçekmece Barajı’ nın olası depremin yıkıcı etkileri arasında büyük bir tehlike arz ettiğini belirtti. Marmara Denizi ile Büyükçekmece Gölü arasında yer alan Büyükçekmece Barajı’ nın, olası Marmara depreminden etkilenmesi halinde, ilave bir yıkıcı etki oluşturacağını söyledi.
Marmara Depremi Uzmanların Sürekli Uyardığı Bir Olasılık
Özellikle Gölcük Depreminden bu yana uzmanların, Marmara Denizi’ nde gerçekleşecek bir büyük depremin olasılığının güçlü olduğu, bu konuda yoğun çalışmaların yürütülmesi gerektiğinin üzerinde duruluyor. Ancak bu konuda yapılan açıklamalar ve haberler öylesine fazlalaştı ki, olayın ve yıkıcı etkilerinin artık kanıksanmaya başladığı ve önemini yitirdiği bir aşamaya geçilmiş oldu. Bir anlamda bu konuda yapılan haberlere artık alıştık.
1988 Yılında faaliyetine başlayan Büyükçekmece Barajı, İstanbul ve çevresinin su ihtiyacını sağlayan önemli kaynaklardan biri. Buna karşın depremin olası yıkıcı etkilerine karşı barajın çok da hazırlıklı olmadığına yönelik haberler geliyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bu barajın zamanın tekniklerine göre ilk defa uygulanan gövde dolgulu baraj sistemi nedeniyle, olası Marmara depreminde, 25 bin kişinin yaşadığı bir büyük mahalleyi denize sürükleyebilecek kadar zarar verebileceğini belirtti.
Büyükçekmece Barajı Gövde Dolgu Sistemli
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyük bir depremde gövde de bir yarılma olursa Büyükçekmece merkezin tamamı su altında kalır. Baraj doluluğu 6,30 kotunda olur ise Büyükçekmece merkezini komple denize atarak süpürür dedi. Devamında; “Birçok çalışmalar yapıldı bize gövdenin deniz tarafında yapılan kazık sistemi ile ilgili iyileştirilme hakkında bilgiler verildi ve ihale aşamasına gelindiği bildirildi. Şu anda henüz bir çalışma başlamadı.” Dedi.
Hali hazırda çalışmalar yürütülüyor olsa da, İstanbul’ un pek çok bölgesinde benzer altyapısal sorunlar bulunuyor. Büyük bir hızla devam eden çalışmalarla, depreme hazırlıklı bir İstanbul oluşturulmasına, daha büyük özen gösterilmesi gerekiyor.