Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bağkur Durdurma

Bağ-kur, özel sektör veya devlet sektöründe çalışmayan vatandaşların zamanı geldiğinde emekli olmalarını ve sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlar. Aynı zamanda 1972 yılında üye olan kişilerin gerçekleşecek herhangi durumda haklarından mahrum edilmemesi amacını esas alan sosyal güvenlik kurumudur. Kurum pek çok alanda hizmet vermekle birlikte 16 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5502 sayılı kanunla birlikte  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlanmıştır.

Hizmetlerden yararlanmak isteyen kişilerden ise uzun süre ödeme yapması istenir. Bu süre 15 veya 25 yıl kadardır. Yapılan ödemeler ve geçen süre ile emekli olabilirsiniz. Ayrıca sistem basamak usulüne göre çalışmaktadır yani belirli şartlara göre yatırmış olduğunuz ücretleri emekli olduğunuz zaman geri alabilirsiniz. Sigorta kurumuna bağlı olarak çalışıyor olduğunuzu gösteren, düzenli gelir ispatı gerektiren veya da gelir durumunuzun tespit edilmesi gereken durumlarda Bağkur Sigortalılık Belgesi ile işlerinizi halledebilirsiniz. Belgeyi bağlantı adresine tıklayarak temin edinebilirsiniz.

Bağ-Kur ödemeleriyle ilgili bilinmesi gereken diğer bir husus da geçtiğimiz yıl gazetede yayımlanarak resmileşen 6645 Sayılı Torba yasa ile geldi. Bağkur durdurma tasarısı kabul edildi ve Bağ-Kur affı yürürlüğe girmiştir. Kanun ile yeni iş yeri açmak isteyen kişiler Torba Yasada Bağ-Kur Affı maddelerinden yararlanabilir, bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekmektedir. Böylelikle prim borçlarının tekrar hesaplanması, yapılandırılması işlemlerinden faydalanabileceklerdir.

Sigortalılığın Durdurulmasından Yararlanabilecekler

Bağ-kur’a borcu olan 1.3 milyon kişinin beklediği ve sonunda gerçekleşen, 12 aydan daha fazla prim borcu olan vatandaşların Bağ-kur süreleri durdurulabilecektir. Haberi veren devlet yetkilileri açıklamalarında prim borçları biriken kişilerin borçları yüzünden sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını vurgulayarak, bu kişilerin sağlıklarının güvence altına alınmak istediğini kimsenin bundan mahrum bırakılmayacağını söyledi. Borçları dondurulan vatandaşlar yeniden prim borçlarını ödemek istedikleri takdirde durumun eski biçimine dönebilecekler, ihya edebilecekler. Bağ-kur durdurma tasarısı mecliste de çok kez gündeme gelmiş sonra kabul edilmiştir.

Tescil tarihi ile birlikte primini daha önce ödememiş olan kişilerin Bağ-Kur sigortalılıkları tescil tarihi süresince durduruldu, ödemesi bulunanların ise ödemelerinin yettiği ayın sonunda Bağ-Kur sigortalılıkları durdurulmuştur. Durdurulduğu halde kayıtları sürmekte olan vatandaşların tescilleri 01.05.2015 tarihi ile tekrar başlatılmıştır.

Ayrıca 12 ay ve daha fazla süredir prim borcu olan kişilerin 30.04.2015 tarihi ile 31.07.2015 tarihi arasında ödemeleri gerekir, ödememeleri durumunda sigortalılıkları durdurulur. Bu durumun 3 ay beklemeden gerçekleşmesini isteyen kişiler sigortalılık durdurma talep formu ile birlikte Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurularını yapmaları gerekir. Form için altı çizili olan kelimeye tıklayınız.

Durdurulan Sürelerin İhya Edilmesi

Kanuna göre borçları silinen ya da sigortalılığı durdurulan kişiler, sigortalı oldukları süre ile hesaplanacak olan prime ek olarak hizmetlerine devam ettirebilecek ve de ihya edilmesi üzerine yeniden ödeyebileceklerdir. 5510 Sayılı Kanunun 80. Maddesi üzerine ödenecek olan primler belirlenmektedir. Unutulmaması gereken bir husus olarak, Sosyal Güvenlik Kurumunun yazmış olduğu yazının tebliğ tarihini 3 aydan fazla geçirmemek gerekir. Geçirildiği yani ödemenin bu süre içerisinde yapılmadığı durumda süreler hizmet olarak görülmemekte, talebiniz de geçersiz olmaktadır. Bu durumda yeniden ihya borçları için talepte bulunmanız gerekir. İhya borçları talebiniz için gerekli işlemleri yapmanız ile ödeme yaptığınız tarihten itibaren kazanabilirsiniz. Bu kapsamda ödenmiş olan primler talep üzerine faizsiz iade edilmektedir. 1 Ağustos 2015 tarihi geçince ihya işlemi yapıldığı takdirde priminiz ödenecektir. İhya talebinde bulunmak için ihya talep formu ile Sosyal Güvenlik Merkezi’ne müracaat etmelisiniz. Talep formu için bağlantı adresine tıklayarak formu inceleyebilirsiniz.

Bağkur Kapatma

Bağ-Kur bünyesinde çalışan vatandaşlar iş yerlerini devreder veya kapatırlarsa bunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na verecekleri Bağ-Kur kapatma dilekçesi ile bildirmelidir. Başta belirttiğimiz bazı işlemler olduğu gibi, giriş işlemlerini sona erdirmek isteyenlerin de yapması gereken birtakım işler vardır. Bu işlerin yapılmaması veya geç yapılması durumunda prim borcunuzun çıkması muhtemeldir. Borcunuzun çıkmaması için çıkış yapacak kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçesi ile durumunu bilmesi önemlidir. İsteğe bağlı sigorta kapanış dilekçesi örneği için bağlantıya tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.