Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Emeklilik İkramiyesi Nedir

Sosyal Güvenlik Kurumu kısa adıyda SGK 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu  kanunun 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesiyle faaliyete başlamıştır. Kurumun kurulmasıyla Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur kurumları bir araya getirilmiştir. SGK çalışmalarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde sürdürmektedir. SGK bu çalışmalarını sürdürürken genel kurul, yönetim kurulu ve başkanlık olmak üzere üç organ halinde çalışmaktadır.

SGK ülkemizde kişilere pek çok hizmetler sunmaktadır. Kişiler çalışma hayatına devam ederken primler öderler ve ödedikleri bu primlere bağlı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı elde ederler. Belirli miktarla prim ödeyen ve kanunda belirtilmiş olan gün sayılarını dolduran kişiler emeklilik hakkı elde ederler.Emeklilik hakkı elde eden kişilerden çalışma hayatını memur olarak devam ettirenlerin emekli maaşları bir hafta gibi kısa sürede bağlanırken diğer işlerde çalışan kişilerin ise 1-3 ay arasında bağlanabilmektedir.

Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de emeklilik yaşı çalışma yaşı gibi konularda düzenlemeler yapılmaktadır. Çalışma yaşına gelen kişiler uzun yıllar sürecek olan iş hayatına atılmakta ve emeklilik yaşları gelene kadar çalışmaktadırlar.Emeklilik yaşına gelip artık verimli bir çalışma performansı gösteremeyecek olanlar ise çalıştıkları işi bırakıp emekliye ayrılmakta ve dinlenmeye çekilmektedirler.Bu kişiler yaşamlarını devam ettirebilmek amacıyla, çalışma hayatı süresince yatırdıkları primlere bağlı olarak emeklilik maaşı almaktadırlar. Emeklilik maaşı miktarları emekli olan kişilerin çalışma hayatı sürecinde yatırdıkları primlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yüksek prim yatıranlar daha fazla emekli maaşı alırken daha düşük prim yatıran kişiler daha düşük emekli maaşı almaktadır. SGK kendisine bağlı olarak çalışan kişilere emeklilik hakkı elde ettiklerinde emekli maaşı bağlarken aynı zamanda çalıştıkları zamana bağlı olarak emeklilik ikramiyesi hizmeti de vermektedir.

Emekli olan kişilerden emekli sandığına bağlı olanlar(4c) yani devlet memurları emekli olduklarında maaşlarından ayrı olarak emeklilik ikramiyesi alırlar. Öğretmen emekli ikramiyesi hesaplama işlemi için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Emeklilik İkramiyesi Nedir?

Uzun süren çalışma hayatı sonunda emeklilik hakkı kazanan kişilerin çalıştıkları süre içerisinde yaptıkları hizmetler karşılığında emekli olduğu tarihten itibaren bir kereye mahsus verilen toplu paraya emeklilik ikramiyesi denir.Emeklilik ikramiyesinden ancak emekli sandığına(4c) bağlı olanlar yani devlet memurları yararlanabilmektedir.Emeklili ikramiyesini emekli olan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu ödemektedir.

Emeklilik İkramiyesini Nasıl Hesaplayabilirim?

İnternet ağı gelişmeden önce daha zor yapılan bu işlemler internet teknolojilerinde meydana gelen gelişmelere bağlı olarak herhangi bir kuruma gitmeden evde rahatça yapılabilmektedir. İşlemlerin evde yapılabilmesi pek çok avantaj sağlamaktadır.Bunların en önemlilerinden biri de zaman tasarrufudur.Sosyal güvenlik kurumuyla ilgili işler de daha önceleri SGK’ya gidilerek yapılırken internet teknolojisindeki gelişmelerle  pek çok işlem de artık sanal ortamda rahatlıkla yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlerinden birisi olan emeklilik ikramiyesi hesaplama işlemi de diğer pek çok işlem gibi sanal ortamda kolaylıkla yapılabilmektedir. Emeklilik ikramiyesi hesaplama işlemini gerçekleştirebilmek için ise  öncelikli olarak yazımızın sonunda vermiş olduğumuz emeklilik ikramiyesi hesaplama linkine tıklamanız gerekecektir.

Bu linke tıkladığınızda Sosyal Güvenlik Kurumu sitesi üzerinden yapılan emeklilik ikramiyesi hesaplama sayfasına yönlendirileceksiniz.Daha sonra emeklilik ikramiyenizi hesaplayabilmek için açılan sayfadaki tabloda belirtilen boşluklardan derece,kademe,ek gösterge, makam temsil görev tazminat göstergesi,hizmet yılı,hizmet ayı,kıdem yılı,ikramiye yılı,aylık tarihi,pay/payda,kademe tazminat ek gösterge kısımlarını tabloda belirtildiği gibi dolduruyoruz. Daha sonra doldurduğumuz tabloyu kontrol ediyoruz ve sağ alt köşede bulunan hesapla butonuna tıklayarak emeklilik ikramiye miktarını hesaplıyoruz.

4-C-Devlet-Memuru-Maaş-ve-İ

Emeklilik İkramiyesini Hesaplamak İçin Lütfen TIKLAYINIZ

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.