Sorgulamalar artık tek çatı altında!

İddia: “THY, Türk Telekom ve BOTAŞ Gibi Kurumların Satışı İçin Analiz Yapılıyor”

Önceki Bakanlık döneminde yaptığı özelleştirmelerle anılmaya devam edilen Mehmet Şimşek, yeni kabinede ekonomiden sorumlu bakan olarak göreve başladı. Bu durum hem muhalif kanadın hemen bazı propagandalar yapmasına neden oldu, hem de bu propagandaya sahip çıkan kişilerin konuyu güçlendirmesi sonucu oluştu. Cumhuriyet gazetesinden Rfat Kırcı’ nın haberine göre, Varlık Fonu kapsamında yer alan Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve Botaş gibi kurumların, satışları için analizler ve ön çalışmalar yapıldığı belirtildi. Bu iddia da ağırlığı körfez ülkeleri olan alıcılardan 100 milyar doları aşan gelir elde edilecek.

İddianın Giderek Büyümesi Üzerine Hazine Ve Maliye Bakanlığı Konuya Açıklık Getirdi

Özellikle üzerinde durulan “ rasyonel “ politikalar izlenerek, Türkiye’ nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizden çıkarılması amacıyla ekonominin başına geçen Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ nı üstlendi. Bakanlık sonrasında ilk ziyaretini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ la birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’ ne gerçekleştiren Bakan Mehmet Şimşek’ in bu ziyareti çok ilginç bulunmuştu.

Hande Fırat Yeni Bir Tartışma Başlattı

Gazeteci Hande Fırat’ın “ Şimdi bu ziyarette 30-40 milyar dolarlık, Türkiye’nin uzun süredir unuttuğu uzun vadeli yatırımların kapısı aralandı. Bunu diğer Körfez ülkeleri de izleyecek ” sözleri de başka ve yeni bir tartışmayı ateşledi. 100 milyar dolar gibi devasa rakamlarda yabancı sermayenin iddiasının, rasyonel karşılığı, Türkiye’ nin elinde kalan son varlıklarının satışı anlamına geliyor olması güçlü bir ihtimaldi. Bahsi geçen 100 milyar dolarlık sermayenin, 6 ay içerisinde ülkeye girişinin yapılacağı konuşuluyor.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Şimşek’ in bütçe gelirlerini arttırmak için çalışmalar yaptığını belirterek Varlık Fonu’ ndaki bazı şirketlerin satışının analiz edildiğini onayladı ve şunları söyledi;

“ Türk Hava Yolları’nın (THY) bir kısmı, BOTAŞ, Türk Telekom gibi Varlık Fonu’nda bulunan şirketlerin bir kısmının satışı söz konusu olabilir. Ancak ABD, Avrupa Birliği ve Japon sermayesinin bu güvensizlik ortamında bu şirketlere talip olması zor görünüyor. Bu da satışların Ortadoğu ülkelerine yapılacağını gösteriyor. Güven çok kolay kaybediliyor ve uzun sürede zor kazanılıyor. Ekonomi uzun süre bu şekilde idare edilmezdi. Bu nedenle yabancı sermayeyle iyi ilişkileri olan iki isim getirildi: Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek. Bu insanların kişisel ilişkilerini kullanarak yabancı sermaye getirilmesi planlanıyor. Ancak kişisel ilişkilerle 50-60 milyar doları birkaç senede getirebilir. Ancak söylendiği gibi 6 ay içerisinde 100 milyar dolar gelmesi mümkün değil. ”

Varlıklar Satılacak mı?

Ekonomi yazarı Uğur Gürses 100 milyar dolar iddiasının temelsiz olduğunun altını çiziyor. Gürses, “ Nereye, ne zaman, hangi alana gelecek. Birisinin somut bir şey söylemesi lazım. Türkiye bu yoldan daha önce geçti. 2000’ li yılların ortalarında Türkiye’ nin AB ile müzakere tarihi aldığı sırada başladı. 2006’dan sonra rekor kırıldı ve 85-90 milyar dolar ülkeye girdi. Bu para girişinin nedeni Türkiye’nin Avrupa Birliği standartları içerisinde hukuk içerisinde girmesiydi ” dedi. Konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “ Bu haberler güzide kurumlarımızı satış manipülasyonu ile yıpratma gayretidir ” denildi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.