Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK Cezaları

Sosyal Güvelik Kurumu yani SGK, ülkemizde çalışanlara hizmet veren bir kurumdur. Bu hizmet genellikle sağlık ve güvenlik hizmetlerini karşılamaktadır. Bunun için çalışanların içlerinde bulundukları gruba göre bir takım primleri ödemeleri gerekmektedir. Bu gruplar bir işveren altında çalışmak (4A), iş yeri sahibi olmak (4B) ve emekli sandığı olarak 3 gruba ayrılmaktadır. SGK primleriniz çalışma koşulları içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Sigortalı olarak çalışan 4A mensuplarının prim ödemeleri patronları tarafından gerçekleştirilir. Bazı durumlarda patronlar bu prim tutarını çalışanların maaşlarından kesmektedir. 4B yani Bağ-Kur’da bulunan kişiler ise genellikle esnaflardır ve işyeri sahipleridir. Bu kişiler primlerini kendileri öderler. Bu primlerin zamanında ödenmemesi SGK cezaları ile karşılaşılmasına neden olabilir. SGK ceza sorgulama işlemi yapılarak bu cezalar öğrenilebilir.

Ödenen primler doğrultusunda devlet tarafından sağlık güvencesi sağlanır. Ayrıca emeklilik çağı geldiğinde ise emekli maaşı ödemesi SGK kurumu tarafından gerçekleştirilir. Emekli olunabilmesi için de bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar arasında belirli prim ödeme sayısına ulaşılması ve çeşitli kıstaslarla belirlenen çalışma gün sayısına ulaşılması gerekmektedir. Emeklilik hali geldiğinde ise çalışma hayatı son bulur ve bu kişiler geçimlerini, SGK tarafından ödenen emekli maaşı ile sağlarlar.

SGK kurumu tarafından bir takım işlemler için SGK cezaları uygulanır. Bu SGK cezaları 4A, 4B ve 4C’ye göre değişiklik gösterir. Her 3 durum için cezai yaptırım koşullarına ait bilgiler ayrıntılı bir şekilde bir takım örnekler ile yazının devamında verilecektir.

Sigortalıların işe giriş belgelerinin ve genel sağlık sigortası bildirgesinin belirlenen süre içerisinde verilmemesi, verilse dahi uygun şartlarda verilmemesi. Bu uygun şartlardaki kasıt internet ortamı üzerinden gönderilmesi gereken belgenin, internet üzerinden gönderilmemesi. Bu durumun cezası bir aylık asgari ücret olan 1647 TL’dir.

Eğer sigortalı işe giriş belgesinin verilmediği denetim elemanları, kamu kuruluşları veya bankalar tarafından tespit edilirse, işverene yükümlü olacak şekilde 2 asgari ücret kadarlık bir cezai yaptırım uygulanır.

Az önceki durumun tespit edilmesinin ardından 1 yıl geçmiş ise ve halen belge verilmemiş ise asgari ücretin 5 katı kadar olan 8235 TL’lik bir ceza ödenmesi gerekmektedir.

Kamu idareleri ve bilanço esasına göre defter tutma yükümlülüğü bulunan kişilere 3 asgari ücret tutarında yani 4941 TL ceza ödetilir. Diğer defterleri tutmak zorunda olan kişiler 2 asgari ücret olan 3294 TL ve defter tutmakla yükümlü olmayan kişiler 1 asgari ücret olan 1647 TL ceza öderler.

Bu ve bunlar gibi pek çok ceza ve bu cezaların şartları ile birlikte ödenmesi gereken miktarlar SGK tarafından belirlenmiştir. Belirlenen tüm bu ceza miktarları ve koşullarına ilgili madde numarası ile birlikte yazımızın sonunda verilecek bir link ile kolayca ulaşabilirsiniz.

SGK cezalarınızı lütfen gününde ödemeniz gerekmketedir. Çünkü gününde ödenmeyen cezalar için gecikme faizi uygulanacaktır. Bu gecikme faizi is oldukça yüksek tutarlarda olmaktadır. İlerleyen zamanlarda büyük bir ceza ile karşılaşmak istemiyorsanız, SGK cezalarınızı gününde ödemeniz oldukça doğru bir tercih olacaktır.

SGK cezaları ile ilgili birtakım sorularınız bulunmakta ise bu soruları cevaplandırmak için 2 farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlardan biri SGK kurumuna gidilerek gerçekleştirilir. SGK kurumuna giderek sıra numarası alabilir ve sıranız geldiğinde ister borcunuzu öder isterseniz de takıldığınız noktaları çözüme kavuşturabilirsiniz. Ayrıca bu işlem zaman kaybına neden olacağından dolayı sorularınızı SGK danışma hattı üzerinden de cevaplandırabilirsiniz. SGK danışma hattı kişilere, yaşadıkları sorunları en uygun ve mantıklı şekilde cevaplama imkanı verir. Bu soruları cevaplamak sadece bir telefon uzağınızda. Hemen Alo 170 numarasını tuşlayarak, SGK ile ilgili yaşadığınız sorunları çözmek üzere bir arama yapabilirsiniz.

SGK Cezaları İçin Lütfen TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.