Sorgulamalar artık tek çatı altında!

SGK Doğum Parası

SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu 16 Mayıs 2006 tarihinde 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun kabul edilmesiyle Bağ-kur, SSK ve Emekli Sandığının tek bir çatı altında toplanmasını hedeflenmesi sonucunda ortaya çıkan kurumdur. Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.Riskten dolayı geliri azalan vatandaşların; yaşlılık, hastalık, iş görememezlik gibi durumlarla karşılaşması halinde başka kimselerin yardımına muhtaç kalmadan hayatlarını sürdürebilmelerini amaçlayan sistemdir. Bu kapsamda vatandaşların işten çıkarılmaları durumunda kıdem tazminatı verilmesine kadar bir çok sosyal güvence sağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun sağladığı bu sosyal güvencelerden bir tanesi de çalışan kadınların doğum yapmaları halinde doğum parası ödeneğinden faydalanabilmeleridir. Biz bu yazımızda sizlere kısaca doğum parası almanın şartlarını, doğum parasının nasıl alınabileceğini, doğum parası miktarınızı nasıl hesaplayabileceğinizi, ve sitemiz üzerinden doğum nasıl kolayca rapor parası hesaplama yapabileceğinizi anlatacağız.

SGK Doğum Parası Nedir?

SGK doğum parası, analık iş göremezlik ödeneği olarak da bilinir. 4857 sayılı iş kanunun da belirtildiği üzere kadın işçilerin doğumdan sekiz hafta öncesi ve doğumdan sekiz hafta sonrası olmak üzere toplamda on altı hafta çalıştırılmaları kesinlikle yasaktır. Ancak çalışmaya devam etmek isteyen anne adayları doktordan alacakları sağlık durumlarının çalışmaya devam etmeye uygun olduğunu gösteren rapor ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmaya devam edebilirler. Doğumdan önce kullanılmayan izinler doğumdan sonrasına eklenir. Kanunda verilen bu süreler doğum öncesi veya doğum sonrası doktorun gerekli görmesi halinde uzatılabilir. Raporlu olunan bu süre için çalışılan kurum işçiye ödeme yapmak zorunda değildir. Fakat SGK bu süredeki ücretin 2/3  oranında  “doğum parası” yada “analık iş göremezlik” ödeneği olarak işçiye ödemesini yapar.

SGK Doğum Parasından Kimler Yararlanabilir?

SGK Doğum Parasından yararlanmanın bazı şartları vardır. Bunlar;

  • Doğum öncesinde iznin başladığı süreçte işçinin sigortasının sona ermemiş hala devam ediyor olması
  • Doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde işçinin en az 90 gün olmak üzere kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması
  • Belirtilen süreler içerisinde iş yerinde çalışmamış olması
  • Doğumun (canlı veya ölü) gerçekleşmiş olması.

Yukarıdaki şartların sağlanması durumunda işçi SGK Doğum parası ödeneği alabilir.

Doğum Parası Miktarı Nasıl Hesaplanır?

SGK doğum parası ödeneğinin hesaplanması oldukça kolaydır. Doğum yapan kadın doğum öncesi ve doğum sonrası doktorun belirlediği fazladan izin süresi için 2/3 oranında analık iş göremezlik ödeneği alır. Örneğin günlük ücreti 60 tl olan bir çalışanın doktorun belirlediği doğum öncesi ve sonrası toplam 30 günlük rapor için alacağı doğum parasını hesaplayalım. Çalışanın günlük ücreti 60 tl olduğu için 2/3 olarak günlük alacağı ücret 40 tl olur. Toplam izin süresi 30 gün 40*30=1200 yani çalışanın alacağı toplam 30 günlük doğum parası miktarı 1200 tl olarak buluruz.

Doğum parasını, doğum gerçekleştikten sonra SGK ya başvuru yaparak alabilirsiniz.

SGK Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmenize gerek kalmadan sanal ortam üzerinden SGK doğum parası sorgulama işleminizi kolay bir şekilde yapabilmeniz mümkündür. E-devlet şifreniz ile çok kolay bir şekilde sorgulamanızı yapabilirsiniz. Daha öncede belirttiğimiz gibi doğum parası ödeneği aynı zamanda analık iş göremezlik ödeneği olarak da bilinir ve toplam sürenin 2/3 kadarı SGK tarafından ödenir. Yazımızın bu bölümünde sitemiz üzerinden SGK doğum paranızı nasıl sorgulayabileceğinizi anlatacağız. SGK doğum parası sorgulaması için ilk olarak sizler yazının sonunda verdiğimiz linke tıklayınız.

Adsız4

Linki tıkladığınızda ilk olarak karşınıza yukarıdaki sayfa açılacaktır açılan bu sayfadan kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklıyoruz.

Sunu1

Sonrasında yukarıdaki sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada ok ile gösterilen bölgeye 11 haneli tc kimlik numaranızı ve PTT den aldığınız e-devlet şifrenizi girmeniz yeterli olacaktır. Tüm bu işlemlerin ardından SGK doğum parası sorgulama işlemini yapmış olursunuz.

SGK Doğum Parası Sorgulama İşlemi İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.