Araba/Araç İhaleleri
Borcu olan kişilerin borçlarını ödeyememesi sonucu İcra Müdürlüğü tarafından malları haciz edilir. Bu mallar ihale ile açık artırma usulü satılır. Elde edilen para ile borçlunun borcu alacaklısına ödenir. Konumuz olan araç ihaleleri de bu şekilde gerçekleşir. Borçlunun aracı haciz edilir ve ihale sonucu satılır.
Araç ihalesine katılmak için özel koşullar bulunmamaktadır. 18 Yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz aslen veya vekaleten araç ihalelerine girebilirsiniz. Araç ihalelerini İcra Müdürlüğü satışa çıkarır. Satışa çıkan araçlardan haberdar olmak için ihale ilanlarını takip etmek gerekir. Bu ilanlar İcra Müdürlüklerinde ve gazetelerde yayımlanır. Ayrıca bu konuyla ilgili internet siteleri de mevcuttur. Bu sitelerden de araç ihalelerini kolayca takip edebilirsiniz.
Araç İhalesine Katılmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
İcra Dairesi tarafından araç ihalesinin yapılacağı yer, gün ve saat bilgileri verilir. Aracın özellikleri ve hukuki durumuyla ilgili icra müdürü şartname hazırlar. Araç ihalelerine girmek için gerekli belgeler şunlardır:
- Bir adet kimlik fotokopisi
- Son 6 ay tarihli muhtarlıktan alacağınız ikametgah , nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri ve adres belgesi
- İhale katılım formu
- Vekaleten katılanlar için vekaletname
- Bir kurum yada işletme adına girdiyseniz noter onaylı güncel imza sirküleri
Araç ihaleleri genelde otoparklarda yapılır. Almak istediğiniz aracı ihaleden önce gidip yakından inceleyebilirsiniz. KDV ve vergiler hakkında bilgilerde ilanda bulunur. Aracı satın aldıktan sonra daha önceki vergiler ve sigorta borçlarının sizinle ilgisi yoktur ancak ihalelerine girmeden önce icra müdürlükleri teminat ister. İhaleye giderken bu teminatı hazır etmeniz gerekir. Teminatı banka aracılığıyla veya elden teslim edebilirsiniz. İhale sonunda paranız geri iade edilir.
Araç ihalesini kazandıysanız eğer anında aracı alıp götüremezsiniz. Öncelikle ihale tutarını 10 gün içinde yatırmanız gerekir. Diğer işlemlerle birlikte 15 günde aracı otoparktan çıkarabilirsiniz. Teklif dışında binek araçlarda %1, ticari araçlarda %18 KDV ödenmesi gerekir. Araca yeni anahtar almak ve ruhsat çıkarmanız gerekir. Bunun içinde muayene ettirmeniz şarttır. Ayrıca 150-200 lira civarında damga vergisi ödenir. Aracı almadan önce ayrıntılı şekilde incelemenizi tavsiye ederim. Satışlar devlet kontrolünde gerçekleşir.
Araç İhalesine Katılmanın Riskleri Var Mıdır?
Son zamanlarda icralık araç ihalelerine katılım oldukça yoğundur. İhalede her türlü araç bulunabilir. Bireylerin araçlarının haciz edilmesi sonucu otomobiller olduğu gibi iflas eden şirketlerin ticari araçları da bulunabilir. Satışlar icra müdürü ve tellal eşliğinde yapılır. Gerektiğinde polis ve kamera eşliğinde satışlar güvenli bir şekilde yapılmaktadır. İnsanlar araçların icra malı olmasından dolayı çekingen davranabilmektedir. Ayrıca ihalelere mafyanın karıştığı dedikoduları dönmektedir. Bu durumlar eskiden belki vardı ancak günümüzde araçlar tamamen devlet kontrolünde ve güvenli bir şekilde satışa sunulmaktadır. Bu yüzden araç ihalelerine çekinmeden rahat bir şekilde katılabilirsiniz. Satışlar hukuken herkese açıktır. Araç açık arttırmadan 10 gün önce ilan edilir. Bir kişi istediği sayıda araç satın alabilir. Araçlar piyasa değerinin altında satılabildiği gibi yüksek fiyata da verilebiliyor. Bu durum ihale sürecine bağlıdır. Bir araca fazla kişi ihaleye girerse değeri yükselebilir. Tek kişi veya az sayıda kişi katılmış ise piyasa değerinin altında araç satın alabilirsiniz. Hatta bazı kişiler uygun fiyata araçları satın alarak bu durumu ticarete dönüştürüyor. Aldıkları fiyattan fazlasına satıyorlar. Ancak ihalede tavsiyemiz riski de göze alırsanız ikinci ihaleyi bekleyin. İkinci ihalede daha düşük fiyata alabilirsiniz. İhalede açık arttırma heyecanına kapılmayın. Diğer kişilerin fiyat artırımlarına mantıklı yaklaşarak fiyat yükseltin ya da çekilin. Yoksa kendinizi kaybedip yüksek bir fiyata araç ihalesinden zararlı çıkabilirsiniz.
Üzerine haciz konmuş araçlara yakalama kararı çıkar. Trafikte tespit edilen bu araçlar polis veya jandarma tarafından trafikten men edilir ve araç bağlanır. Durum icra dairesine bildirilir. İcra Dairesi aracı fiili hacze verir. Sonrasında da satışa sunulur. Bence insanların icradan araç alması öncelikle bir vatandaşlık görevidir. İhaleye ne kadar fazla kişi katılır ve ne kadar araç satılırsa borçlu borcunu o kadar çabuk ödeyebilecek. Araçtan fazla anlamayan veya işini sağlama almak isteyenler yanına bir kaporta ustası alarak gelebilirler. Destek alırlar. Bir başka konu ise bu araçları satın alan kişiler vicdanen rahatsızlık hissedebilirler. Bence hissetmemek gerekir. Çünkü burada borcu veren kişide mağdur ve borçlu kişiye 10 gün önceden haber veriliyor. Ayrıca haciz mal almanın da caiz olduğu Diyanet İşlerinden açıklaması yapılmıştır. Alıcısı olmayan araçların otoparklarda çürüme ihtimalide vardır. Bu yüzden ihalelere katılma yoğunluğu fazla olması gerekir. Arabayı satın alan birisi çeşitli sorunlarla karşılaştığı zaman ihaleden çekilip parasını geri alma hakkına sahiptir. Haczedilen aracın satılamadığı zaman borcu olan kişi borcunu ödeyememiş olacak. Bu yüzden araç ihalelerine girmekten çekinmemeliyiz.