Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Bayrama Günler Kala Tehlike Büyüyor Hastalık Yayıldı, Tam 116 Köy Karantinaya Alındı!

2023 Kurban Bayramı’na 1 haftadan az bir süre kala Türkiye genelinde görülen şap hastalığı vakalarında artış gözlemlendi. Tam Kurban Bayramı öncesinde ortaya çıkan şap hastalığının salgın boyutunun oldukça dikkat gerektiren seviyelere ulaştığı açıklandı.

Bartın’da Görüldü

Anadolu’da şap hastalığı çok uzun süredir süregelen bir sorun haline gelmişken, 2023 Kurban Bayramı’na da az bir süre kaldı. Böyle bir tablo içerisinde Kurban Bayramı’na gelinirken, şap hastalığı salgının boyutunun düşünülenden çok daha ciddi seviyelere geldiği belirtildi. Son olarak Bartın’ın merkezinde ve yanı sıra 2 ilçesinde de şap hastalığı görüldü. Tespit edilen şap hastalığı dolayısıyla Bartın’a bağlı 90 köyde karantina uygulanmaya başlandı. Bu nedenle de tam Kurban Bayramı öncesinde 90 köyde geçici olarak hayvan giriş ve çıkışı ile hayvan satışı yasaklandı.

Ardahan’da 116 Köye Karantina

Şap hastalığı Bartın’ın yanı sıra Ardahan’da da görüldü. Ekipler tarafından yapılan kontroller sonucunda şap hastalığı ve riski dolayısıyla Ardahan’a bağlı 116 köyde karantina uygulanmaya başlandı. Uzmanlardan yapılan açıklamalara göre şap hastalığının seyrinin oldukça şiddetli olduğu belirtilirken, yapılan aşılama çalışması kapsamında aşı yapılan büyükbaş hayvan sayısının 250.554’e yükseldiği belirtildi.
Sivas’ta da şap hastalığı dolayısıyla önemli karantina önlemleri alınmıştı. Kurban Bayramı öncesinde şap hastalığı hayvan sektörüne de ciddi bir darbe vurdu.

Şap Hastalığı Nedir?

Şap hastalığı, evcil veya yabani olması fark etmeksizin “çift tırnaklı” tüm hayvanlarda görülebilen bir hastalıktır. Şap hastalığı kronik hallerde zayıf ve yavru hayvanın ölümüne yol açabilmektedir. Bu hastalık temel olarak et, süt ve iş gücü kaybı gibi çok ciddi olumsuz etkilere sahip bir tür viral hastalıktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şap hastalığı için ihbar edilmesi zorunlu hastalıklar sınıfına alınmıştır. Uzmanların değerlendirmelerine göre şap hastalığında mortalite düşük olmasına rağmen morbidite yüksek seviyede bulunuyor. Dolayısıyla öldürücü seviyede olmamasıyla beraber sürü içerisinde veya bölgede çok hızlı bir şekilde yayılabilme potansiyeline sahiptir. Bu hastalık “zoonoz” olarak kabul edilir. Ancak uzmanların açıklamalarına göre şap hastalığının insanlara bulaşma riskinin nadirde olsa mevcut olduğu belirtilmektedir

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.