Domain Yaşı Sorgulama
Yapılan araştırmalara göre ortaya çıkan istatistikler, günümüzde tüketicilerin ve işletmelerin %94’ü bir ürün veya hizmet satın almadan önce internette arama yaptıklarını göstermektedir. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılayacak olan anahtar kelimeleri, arama motorlarına yazıyor ve yaptıkları arama ile ilgili birçok sonuçla karşılaşıyorlar. Önlerine çıkan site sıralamasında ilk olarak en üst sıradaki sayfayı ziyaret ettikleri kaçınılmaz gerçek. Bunun sebebi o sitelerin arama motorlarına yazdıkları kelimelerle daha fazla ortak kelime içermesidir. Biz de bu yazımızda domain yaşı sorgulama konusunu işleyeceğiz.
Domain (Alan Adı) Nedir?
Domain yaşı sorgulama konusuna geçmeden önce domain kavramını öğrenmekte yarar var. Domain name yani diğer adıyla alan adı, internet üzerinden almış olduğunuz yerlerin, kurum ya da kuruluşların internet üzerindeki kimliği, yani ismidir. İngilizcesi domain namedir. Telaffuzu daha kolay olduğun için sadece domain olarak söylemek yeterlidir. Alan adını (Domain) incelediğimizde birkaç kısımdan meydana geldiğini görürüz.
Alan Adı Yapısı
URL, (Uniform Resource Locator, Birörnek Kaynak Konumlayıcı, Tekdüzen Kaynak Bulucu). İnternet adresinin tüm kısımlarını oluşturan genel addır. Yani arama motorlarına yazdığımız adrestir. ”https://www.ege.edu.tr ” adresini ele alacak olursak:
https://, ftp://, news://, http:// ile başlayan kısım protokol adıdır.
www : Subdomain (alt alan adı) kısmıdır.
ege: Kök alan adı olarak adlandırılır.
edu: Alan adı(domain) uzantısı olarak adlandırılır.
tr: Ülke kodu olarak geçer. (tr: Türkiye için. us : Amerika Birleşik devletleri içindir.)
Alan adı uzantılarından en çok bilinen ve kullanılan .com’dur. Kök alan adı ise bizim belirlediğimiz kısımdır. www kısmı, alt alan adıdır. Eğer aynı alanda birçok web sitesi yapmak istersek, www kısmı diğer adıyla alt alan kısmını kullanmalıyız.
Alan Adı Almak Neden Gereklidir?
Eğer kendimize ait bir internet sitesi kurmak istiyorsak domain almak zorundayız.
Domain Satın Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler
⦁ Oluşturduğu içeriği yansıtmalı.
⦁ Kolay söylenebilmeli.
⦁ Akılda kalıcı olabilmeli.
⦁ Başka bir benzeri olmamalı.
⦁ Uzantılar doğru bir şekilde kullanılmalı.
⦁ İfade belirtemeyecek bir domain olacaksa söylenmesi kolay olmalı.
Yukarıda domain kavramının ne olduğunu, neden domain aldığımızı ve alan adı satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsettik. Şimdi diyelim ki; kendinize ait bir domain aldınız. Aldığınız aomain kesinlikle SEO (Search Engine Optimization) ile uyumlu olmalıdır.
SEO (Search Engine Optimization), Türkçe çevirisi arama motorunun optimizasyonu demektir. SEO bir pazarlama tekniğidir. Bu teknik sitenizin diğer sitelerden daha yukarıda çıkmasını sağlar. Bu da sizin lehinizedir. Yani sizin siteniz ne kadar yukarıda olursa insanların sitenize erişmesi daha mümkün olacaktır. Peki sitenizin sıralamasının yukarılarda olması için ne yapmanız gerekir? Tabii ki yapanız gereken şey arama motoruna aranan tüm içeriklerin sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Domain Yaşı Ne İfade Eder?
Domain yaşı sorgulama işlemi önemlidir. Domain yaşı, sitenizin ne kadar süredir kullanıldığını gösterir. Domain yaşı ne kadar fazla ise, sitenizin kalitesi de bir o kadar fazladır diyebiliriz. Nedeni, sitenizin uzun yıllar ziyaret edilmesi ve içerik bakımından domain yaşı az olan rakiplerinize göre zengin olmasıdır. Bazen içerik bakımından az ama uzun süre hizmet veren siteler, içeriği fazla olup domain yaşı az olan web sitelerinden daha fazla tercih edilebiliyor. Sonuç olarak diyebiliriz ki; bir web sitesinin domain yaşı ne kadar büyükse arama sonuçlarında o kadar yukarılara çıkar. Kalitesi de buna bağlı olarak artar. Kalitenin artmasıyla da siteden elde edilen gelir çok olacaktır. Siteye backlink veren sitenin domaininin yaşının da yüksek olması da avantajlardan biridir. Domain yaşı ne kadar fazla olursa, SEO açısından o kadar önem arz eder.
Domain Yaşı Değeri Nasıl Hesaplanır?
Domain yaşı sorgulama işleminin yapılması çok kolaydır. Domain yaşı 1-100 arasındaki değerleri alabilir. Bu değeri hesaplamak için web sitelerini kullanabilirsiniz. Değerlerini öğrenmek istediğiniz web siteleri için yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayabilirsiniz.
Her domainin bir süresi vardır. Domain süresi dolduğunda domain sahibi tarafından uzatılmazsa, 65-75 gün içerisinde silinebilir. Eğer domain silinirse ücret karşılığında tekrar alınabilir. Peki süresi dolduğu halde uzatılmayan domain kesin olarak silinir mi? Cevabı,”silinmez” olacaktır. Çünkü, yukarıda bahsettiğimiz gibi 65-75 günlük bir süresi vardır.