Sorgulamalar artık tek çatı altında!

Öğretmenler Günü Ne Zaman?

Öğretmenler günü, Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlanır. Bu önemli gün, 1994 yılından beri pek çok ülke tarafından, Türkiye’den farklı olarak 5 Ekim tarihinde kutlanmaya devam eder. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Fas gibi 12 Arap ülkesi ise tarihi ve kültürel özelliklerine göre Öğretmenler Günü’nü 28 Şubat’ta kutlar. Türkiye’de Öğretmenler Günü neden 24 Kasım’da kutlanır?

Öğretmenler Günü Tarihçesi

Türkler, Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmıştır. 8. yüzyılda İslamiyet’in kabul edilmesiyle Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçiş yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın  kazanılmasının ardından, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet kuruldu. Bu dönemde Mustafa Kemal Atatürk ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda birçok yeniliği başlattı. Bu yeniliklerden bir tanesi de 1 Kasım 1928’de çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur.

Latin alfabesinin kabul edilmesinin ardından yeni harflerin öğrenilmesi, okur yazar sayısının arttırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır. Yeni harflerin öğretilmesi amacıyla, hükümet tarafından ”Millet Mektepleri” adı ile halk eğitim kurumları faaliyete geçirilmiştir. 8 Kasım 1928 tarihinde, Millet Mektepleri’nde eğitim süresinin iki, dört ya da altı ay devam edeceği açıklanmıştır. Eğitimlere katılamayacak durumlarda olanlara da gezici mektepler açılması planlanmıştır. Yine aynı tarihte Millet Mektepleri genel başkanlığına Mustafa Kemal’in getirileceği, Başöğretmen’in de kendisi olacağı açıklanmıştır.

Bakanlar Kurulu tarafından Millet Mektepleri Yönetmeliği 11 Kasım 1928 tarihinde onaylanarak, 24 Kasım 1928 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 1981 yılından beri de her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya devam eder.

MUSTAFA KEMAL’İN ÖĞRETMENLERE YÖNELİK SÖZLERİ

Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz millet adını alma yeteneğini kazanmamıştır.

Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.

Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.

En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur.

EN GÜZEL ÖĞRETMENLER GÜNÜ ŞİİRLERİ

ÖĞRETMENİM 

Öğrendiğim ilk heceyi,
Sabah, öğlen ve geceyi,
Yalan değil tüm gerçeği,
Sen öğrettin öğretmenim.

Doğru, dürüst yaşamayı,
Defter, kitap taşımayı,
Barış, dostluk paylaşmayı,
Sen öğrettin öğretmenim.

Büyük, küçük kardeşliği,
Çevre, sağlık, temizliği,
Vatan, bayrak ve mertliği,
Sen öğrettin öğretmenim.

Merhamet duygusu sende,
Yürüyorum hep izinde,
Sevgin daima kalbimde,
Benim canım öğretmenim.

ÖĞRENCİ BİR FİDANDIR 
Benim Canım Öğretmenim
Öğrenci bir fidandır,
Öğretmen yağmur. Azıcık ıslatsa
Büyüyüp ağaç olur.
Öğretmendir öğrenciye yol gösteren,
Öğrenciye okumayı öğreten.
Eli kalem tutmazken
Öğretmendir öğrenciye okumayı öğreten.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.