Yabancı Kimlik No Doğrulama
Türkiye’de belirli bir oranda yabancı uyruklu vatandaş ikamet eder. Yabancı uyruklu insanlar ülkemize çeşitli sebeplerle gelmektedir. Bu sebepler sonucunda belirli bir süre de ülkemizde kalmaları gerekir. Ülkemizde ikamet ettikleri süre içerisinde Türkiye’de oturma izni almaları gerekmektedir. Ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu bireyler eğer altı aydan daha uzun bir süre kalacaklarsa onlara yasalar gereği kimlik numarası verilir. Bu işlem için yabancı kimlik no doğrulama sistemini kullanabilirsiniz. Yabancı kimlik no doğrulama işleminizi internet üzerinden kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.
Yabancı Kimlik No Doğrulama
Yabancı uyruklu bireylerin kimlik numarası alabilmeleri için İl Emniyet Müdürlüğü Yabancı Şubesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ülkemizde altı aydan daha uzun bir süre yaşamak isteyen bireylerler ilgili bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde yer almaktadır. Yabancı uyruklu bireyler gerekli kurumlara başvurduktan sonra, tüm bilgilerine internet üzerinden kısa bir süre içerisinde ulaşabilir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı olan bireyler eğer isterlerse yabancı kimlik numarası verilebilir. Bu konuda yabancı uyruklu vatandaşların yaşadıkları şehirde yer alan İl Valiliklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Yabancı kimlik no doğrulama işlemini ilgili kurumlara giderek ya da internet üzerinden kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Yabancı uyruklu olan bireylerin ülkemiz sınırları içerisinde altı ay ya da daha fazla ikamet etmeleri durumunda T. C. Kimlik Numarasına ihtiyaç duyarlar. Yabancı uyruklu bireylere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen T. C. Kimlik Numarası 9 ile başlar ve aynı zamanda bu bireylere geçici olarak verilen T. C. Kimlik Numarasıdır. Ülkemizde yabancı bireylere uygulanan bu işlem yabancı bireylere vatandaşlık fırsatı verildiği anlamına gelmez, sadece resmi işlemlerini kolay bir şekilde çözüme kavuşturmak için verilen bir numaradır. Yabancı bireylere verilen bu numara sadece yabancı bireylerin ikamet kayıtları ve aynı zamanda onların çalışma izni için gerekli olmaktadır. Geçici olma özelliğine sahip olan bu T. C. Kimlik numarasının alınması aynı zamanda ülkemizde sürekli ikamet edebileceği anlamını taşımaz. Yabancılara uyruklu bireylere verilen oturma izni numarası ve bireyin doğum tarihi ile geçici T. C. Kimlik Numarasını bulabilirsiniz. Yabancı uyruklu bireylerin oturma izninin olumlu bir şekilde sonuçlanması durumunda ikametgah adresine gönderilecek olan oturma izni kartında T. C. Kimlik numarası bulunur. Yabancı uyruklu bireylere ilgili kurumlar tarafından verilen T. C. Kimlik Numarası verilmesindeki amaç, bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarında belirli işlemleri daha kolay yapabilmeleri içindir. Yabancı bireylerin farklı ülkelerde çalışma izni alabilmeleri için ilk olarak oturma iznini almaları gerekmektedir. Aynı zamanda yurt dışından referans numarası da almaları gerekir. Yabancı bireylere ilgili kurumlar tarafından verilen Kimlik Numarası, her bireyin olduğu gibi kişiye özel olmaktadır. Ülkemizde yaşayan yabancı bireylere verilen Kimlik Numarası, kişinin kendi ülkesine geri dönmesi sonucunda farklı bir yabancı bireye tekrar verilmez. Ülkemizde oturma izni alan yabancı bireylere verilen 9 la başlayan T. C. Kimlik Numarası E-Devlet sisteminden ve diğer resmi işlemlerde kolaylık sağlaması açısından gerekli olmaktadır. Yabancı kimlik no doğrulama sistemi ile ilgili kurumlara giderek tüm resmi işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Yabancı Kimlik No Nasıl Alınır?
Ülkemizde yabancı bireyler için belirlenen 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanun ve Türkiye’de Oturan Yabancı Bireylerin Nüfus Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğe göre, ülkemizde herhangi bir sebeple en az altı ay süreyle oturma izni alan yabancı bireylerin kimlik bilgileri İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan kişiler tarafından Pol-Net Yabancılar Projesi işlenmekte ve aynı zamanda yabancı bireylerin bilgileri günlük olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne internet üzerinden aktarılır. Yabancı kimlik no doğrulama işlemini isterseniz kuruma giderek, isterseniz de internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz. Türkiye’de belirlenen yasalara göre Vatansız Kişi Kimlik Belgesi’ne sahip olanlar ya da çeşitli sebepler için en az doksan gün gibi bir süre için ikamet etme izni alanlar, tutuklu ya da hükümlü bir şekilde ceza evinde bulunanlar, idari gözetim altında geri gönderme merkezlerinde yer alan yabancı uyruklu bireyler, geçici koruma statüsünde yer alan yabancılar ve aynı zamanda ülkemizde yasal bir şekilde olan, gerekli olan tüm izin belgesini alan bireylerin Göç İdaresi İl Müdürlüklerine başvurmaları durumunda T.C. Kimlik Numarası almaları da mümkündür. Yabancı kimlik no doğrulama işlemini yapabilmeniz için ilk olarak İç İşleri Bakanlığı’nın internet sayfasını açmanız gerekir. Yazımızın sonunda yer alan linke tıklayarak kısa bir süre içerisinde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Açılan sayfada yer alan bilgileri sisteme doğru ve eksiksiz bir şekilde aktardıktan sonra yabancı kimlik no doğrulama işleminizi yapabilirsiniz.