Sorgulamalar artık tek çatı altında!

BİMER Şikayeti Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama İşlemi ve Örnek Dilekçe

BİMER ya da diğer adıyla Başbakanlık İletişim Merkezi, vatandaşların devlet kuruluşlarını ilgilendiren konulardaki bilgi alma, şikayette bulunma, görüş bildirme gibi alanlarda başvuruda bulunmasını kolaylaştıran bir kurumdur. Bu kuruma iletilen başvurular bir değerlendirme sürecinden geçer ve bu sürecin sonunda vatandaşa, konuya ilişkin birtakım bilgiler verilir. Günümüzde faaliyetlerini CİMER çatısı altında sürdüren bu kurum, yeni hükumet sistemine geçilmesi ile birlikte kendi adıyla faaliyet göstermeyi bıraktı.

BİMER Nedir?

Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığı tarafından yazılımı gerçekleştirilen programla çalışan bir sisteme göre faaliyet gösteren BİMER, vatandaşla devlet arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasını amaçlayan ve yapılan başvuruların her zaman, her yerden takip edilmesini mümkün kılan bir servistir. Başbakanlık İletişim Merkezi ya da daha sık kullanılan kısa adıyla BİMER, 2018 Haziran ayında gerçekleştirilen referandum ile beraber cumhurbaşkanlığı hükumet sistemine geçilmesiyle birlikte kapatıldı ve bu kurumun faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi çatısı altında devam etmeye başladı. Yani vatandaşlar, BİMER üzerinden gerçekleştirmek istedikleri işlemleri artık CİMER üzerinden gerçekleştirmeye başladılar. Sistem değişikliğinin getirmiş olduğu düzenlemelerle birlikte Başbakanlık kapatıldığı için BİMER de faaliyetlerini başka bir çatı altında sürdürmek durumunda kaldı.

BİMER’e Yapılan Şikayetler Ne Zaman Sonuçlanır?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine iletilen şikayet, öneri, görüş ve başvurulara ilişkin metinlere kurum en geç 30 iş günü içerisinde cevap vermekle yükümlüdür. Bu, 30 günlük süreç sonunda vatandaşların yapmış oldukları başvuruya ilişkin net bir sonuç çıkacağı anlamına gelmez. Başvuruda bulunan vatandaşla kurum arasındaki iletişim devam etmesi ve farklı noktalarda bilgi alışverişi ihtiyacı olması halinde 30 iş gününden daha uzun bir süreç söz konusu olabilir.

BİMER’e Yapılan Şikayet Nasıl Geri Alınır?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine daha önce yaptığınız bir başvuruyu iptal etmek istemeniz halinde yeniden CİMER ile iletişime geçmeniz gerekir. CİMER üzerinden farklı bir başvuru oluşturarak iptal etmek istediğiniz başvurunun numarasını bildirebilir ya da ALO 150 hattını arayıp çağrı merkezindeki yetkiliye iptal işlemini gerçekleştirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.

BİMER’e Nasıl Başvuru Yapılır?

Eski adıyla BİMER’e, yeni adıyla CİMER’e birden fazla yöntemle başvuru yapmak mümkündür. Kuruma dilekçe yoluyla, çağrı merkezi aracılığıyla ya da internet üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

1. Dilekçe ile başvuru yapma

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine posta yoluyla dilekçenizi göndererek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Şikayet, öneri, görüş, bilgi alma gibi konularla ilgili dilekçelerinizi aşağıdaki adrese göndermeniz gerekir:

T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi – 06560 Beştepe / Ankara

BİMER şikayet formunuzu detaylı bir şekilde doldurup gönderdikten sonra talebiniz işleme alınacak ve bir sonuca bağlanması halinde kurum sizinle iletişime geçecektir. BİMER şikayet dilekçesi yazma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız alt bölümde paylaşılmış olan dilekçe örneği aracılığıyla fikir sahibi olabilirsiniz.

BİMER şikayet dilekçesi örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!

2. Çağrı merkezi ile başvuru yapma

BİMER iletişim kanallarından birisi de çağrı merkezidir. BİMER’e şikayetlerinizi çağrı merkezi aracılığıyla iletebilirsiniz. ALO 150 numaralı çağrı merkezini aradıktan sonra yetkili personelin sorularına cevap vererek başvurunuzu oluşturabilirsiniz.

ALO 150 BİMER şikayet hattından alınan başvuruların bir sonuca bağlanması halinde yetkiliye verilen iletişim bilgileri aracılığıyla vatandaşa bilgi aktarımı yapılır.

3. İnternet üzerinden başvuru yapma

BİMER başvuru işlemlerini internet üzerinden çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. BİMER’e şikayette bulunmak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin resmi web sitesini kullanabilirsiniz.

  • CİMER sitesi üzerinden başvuruda bulunmak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • CİMER’in resmi web sayfası aracılığıyla iki farklı yöntem ile başvuru yapabilirsiniz. Sağ tarafta bulunan “başvuru yap” bölümüne gelip ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası, isim, soyisim, anne kızlık soyadının ilk ve son harflerine ilişkin bilgileri girin.
  • Bunun ardından cep telefonu numaranızı girip “onay kodu gönder” butonuna tıklayıp. Cep telefonunuza kısa mesaj ile iletilen onay kodunu yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Alternatif bir yöntem olarak e-devlet sistemi ile giriş seçeneğini de tercih edebilirsiniz. “E-devlet ile başvuru yapmak için tıklayın” butonuna tıkladıktan sonra e-devlet sistemiyle başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz.

  • E-devlet sistemiyle CİMER’e giriş yapabilmek için öncelikle kimlik doğrulaması gerçekleştirmeniz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek için karşınıza çıkan ekrandaki boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası ve e-devlet parolasına ilişkin bilgileri girin ve “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Eğer henüz e-devlet parolanızı almadıysanız size en yakın PTT merkezine gidip yetkili personele kimlik kartınızı göstermek koşuluyla parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş ekranında görmüş olduğunuz “şifremi unuttum” yazısına tıklayarak sistemin sizden istediği kimlik bilgilerini ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını girip cep telefonu numaranıza gönderilen onay kodunu sisteme yazarak yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer sistemde kaydedilmiş bir cep telefonu numarası bulunmuyorsa bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır ve yeniden herhangi bir PTT ofisine gidip yeni bir şifre zarfı satın almanız gerekecektir.
  • E-devlet sistemine e-devlet parolası dışındaki yöntemlerle de giriş yapmak mümkündür. Giriş ekranındaki üst menüde yer alan internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ya da mobil imza opsiyonlarından birini tercih edip sisteme kolay bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

  • Başarılı bir şekilde sisteme giriş yaptıktan sonra e-devlet sisteminin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ile iletişim bilgilerinizi paylaşmasına onay vermeniz gerekir. Bunun için bu aşamada karşınıza çıkan ekrandaki “onayla” seçeneğine tıklayıp işlemlere devam edebilirsiniz.

  • Sisteme giriş yapınca karşınıza gelen ekranın üstündeki menünün hemen altında yer alan forma geçerek hangi konuda başvuruda bulunmak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Bilgi edinme hakkı, ihbar, istek, görüş, şikayet gibi seçeneklerden size uygun olanını seçtikten sonra başvuru işleminize devam etmeniz gerekir.
  • Başvurunuzun konusu seçtikten sonra MERNİS sisteminden otomatik olarak çekilen kimlik bilgilerinizin doğru olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer bu bilgiler güncel değilse ya da yanlışsa “MERNİS bilgilerimi güncelle” yazısının yer aldığı butona tıklayarak sistemden güncel bilgilerinizi çekebilirsiniz.
  • Buna ek olarak e-posta adresi ve eğitim durumu gibi sistemde yer alan boş noktaları ise kendinizin doldurması gerekir. Bu boşlukları doldurduktan sonra formdaki tüm bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek “ileri” butonuna tıklayabilirsiniz.

  • Bu bölümde ise bir dilekçe yazar gibi CİMER’e yaptığınız başvuruya ait detayları yazıya dökmeniz gerekir. Yazmış olduğunuz metni destekleyici nitelikte görsel bir kanıtınız varsa “dosya seçiniz” bölümünden bunları sisteme yükleyebilirsiniz.
  • Metni yazarken en fazla 1500 karakter kullanabilirsiniz ve yüklediğiniz dosyada ya da metinde kaba veya müstehcen içeriğe yer vermemeniz gerekir. Bunlara uygun şekilde son düzenlemeleri yaptıktan sonra “ileri” butonuna tıklayın. Bu aşamada başvurunuzun detaylarını kontrol edebilir ve başvuruyu onaylayıp işleminizi noktalayabilirsiniz.

BİMER şikayetinizi resmi web sitesi üzerinden yapmak için TIKLAYINIZ

BİMER Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir?

BİMER başvuru sorgulama işlemini ALO 150 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla ya da internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. BİMER şikayet sorgulama işlemi için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin resmi web sitesini ve e-devlet sistemini kullanabilirsiniz.

1. CİMER sitesinden sorgulama

  • BİMER başvuru takip işleminizi CİMER’in resmi web sitesi üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız ilk olarak bu bölümün altında paylaşılan bağlantıya tıklayıp kurumun resmi web sayfasını açın.

  • Sağ taraftaki formda yer alan “başvuru sorgula” butonuna tıklayın. Karşınıza çıkan formdaki boşluklara BİMER portal kullanıcı girişi için T.C. kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı, annenizin evlenmeden önceki soyadının ilk ve son harfini yazın. En alttaki boşluğa ise cep telefonu numaranızı girip “onay kodu gönder” yazısına tıklayın.

  • Cep telefonunuza CİMER’in gönderdiği kısa mesajdaki güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazıp “devam et” yazısına tıklayın.

  • Sisteme giriş yapınca karşınıza çıkan ekranda kuruma gönderdiğiniz başvuruya ait metin, dosya ve diğer detaylar yer alır. Başvurunun ne durumda olduğunu öğrenmek için “başvuru hareketleri için tıklayın” yazısına tıklayıp detaylara ulaşabilirsiniz.

CİMER sitesi üzerinden başvuru sorgulamak için TIKLAYINIZ

2. E-devlet sisteminden sorgulama

  • E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapmak için ilk olarak bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayıp CİMER’in söz konusu hizmetinin bulunduğu sayfayı açın.

  • “Kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıkladıktan sonra sisteme giriş yapmak için gerekli aşamaları takip edin.

  • Sisteme giriş yapınca önünüze çıkan ekranda CİMER’e yaptığınız başvurulara ait bir liste çıkacaktır. Bu listeden hakkında sorgulama yapmak istediğiniz başvurunun satırında sağ bölümde yer alan “detay” yazısına tıklayın.

  • Detay bölümüne girince başvurunuza ilişkin metni ve diğer bilgileri görebilirsiniz. Sayfanın altındaki “hareket listesi” bölümün bakarak başvurunuzun hangi aşamalardan geçtiğini görebilirsiniz.

E-devlet sistemi üzerinden başvuru sorgulamak için TIKLAYINIZ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.